Oljeselskapene Det norske og Noreco har begge presentert Dalsnuten som et stort og lovende gassprospekt. I dag fikk de svaret de fryktet: Brønnen er tørr.

Dalsnuten-prospektet ble ansett som en av årets mest spennende letebrønner. Prospektet var et stort gassprospekt i Vøringbassenget i Norskehavet, og ble regnet som et høyrisikoprospekt med stort potensial.

Et funn kunne gi ny giv i Norskehavet og muligheten for store milliardinvesteringer i nytt felt.

Prospektet regnes som svært viktig for Det norske. First Securities-analytiker Teodor Sveen Nilsen har i en analyse i begynnelsen av november verdsatt Dalsnuten-prospektet til 2,04 kroner per aksje. Prospektet ble regnet som selskapets mest interessante i 2010.

Det norske aksjen sluttet på 26,8 kroner mandag, og faller i dag nær én prosent. Noreco NOR faller over 3 prosent.

Kan skuffe mer
Skuffende boreresultater på Dalsnuten og det nærliggende Gro-prospektet kan bety at hele Norskehavet blir sett på med nye øyne. Boringer så langt kan tyde på at det er dårligere bergarter i Norskehavet enn tidligere antatt. Det gjør området langt mindre spennende som oljeprovins.

Direktør Bente Nyland i Oljedirektoratet har tidligere uttalt at hvis Dalsnuten er tørr, må myndighetene vurdere å nedjustere gassressursene på norsk sokkel.

Håpet om at Dalsnuten skulle innfri ble sterkere etter at Shell tidligere i år boret avgrensingsbrønn på Gro-prospektet som ligger i nærheten. Den boringen ga et skuffende resultat og Oljedirektoratet konkluderte med at Gro-funnet var betydelig mindre enn håpet. Dermed var alt opp til Dalsnuten.

I dag kom bekreftelsen på at operatøren Shell nå har avsluttet boringen på undersøkelsebrønnen.

Noreco kjøpte sent
Noreco, som kjøpte seg inn med en eierandel på 10 prosent i lisensen i forkant av boringen, antok på forhånd at det var 25 prosent sjanse for funn i prospektet. Også Det norske har en eierandel på ti prosent i lisensen.

Det norske uttalte ved fremleggelsen av resultatet for tredje kvartal at Dalsnuten var ventet å ha brutto uriskede ressurser på 600 millioner fat oljeekvivalenter. Det tilsvarer 95 milliarder standardkubikkmeter - til sammenligning har gassfeltet Snøhvit 160 milliarder standardkubikkmeter gass.

Dalsnuten-brønnen er med sine 1446 meter den tredje dypeste brønnen på norsk sokkel noensinne.

Brønnen ligger rundt 50 kilometer nordøst for gassfunnet Gro i Norskehavet, rundt 410 kilometer vest for Sandnessjøen.

Les også: Barentshåp i Det norske

DALSNUTEN: