Første generasjon med borerigger i Nordsjøen er snart modne for pensjon.

De vil den danske byen Fredrikshavn gjerne ha fatt i. Nå planlegges det en stor utvidelse av havnen for å kunne ta i mot store oljeinstallasjoner, skriver shippingwatch.dk.

- Gjennvinning av offshoreinstallasjoner og skip er en neverending story. Det er et kjempemarked både fordi shippingindustrien er i krise og skal kvitte seg med mye eldre tonnasje de neste årene, og fordi offshoreinstallasjoner er i ferd med å måtte skiftes ut. Vi lever i en verden der det ikke er ubegrensede råstoffressurser, så for oss har det ikke vært rakettvitenskap å sette oss ned og finne ut at det produseres avfall hver eneste dag i form av skip som skal hugges opp, sier prosjektdirektør Preben Reinholt hos Frederikshavn Havn til ShippingWatch.

Vil vite hva som skjer med 95-98 prosent
Han mener Frederikshavn Havn kan ta opp kampen om de attraktive opphuggingsoppgavene fordi havnen satser på miljøriktig og fullstendig lovlig opphugging.

Skjerpede EU-krav til opphugningsindustrien forventes å bli vedtatt tidlig i 2013, og det vil automatisk føre til utelukkelse av verft andre steder i verden som ikke lever opp til miljøkravene.

- Allerede nå forlanger riggeierne at det skal redegjøres for hva som skjer med 95 til 98 prosent av materialene fra en rigg som hugges opp, og det skal industrien her uten problemer kunne leve opp til, sier Reinholdt til Shippingwatch.

Les også: I den lille bygda Vats i Rogaland er krangelen om et av de siste kapitlene i Norges oljeeventyr i gang.
«Dette er en advarsel!» (2009)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.