Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt avviste påstander om få nye arbeidsplasser da hun søndag stilte i sin første TV-duell mot Venstres Lars Løkke Rasmussen.

Sysselsetting ble et sentralt tema i debatten mellom Socialdemokraternes leder Thorning-Schmidt og den tidligere statsministeren Rasmussen.

Mens den sittende regjeringen hevder å ha fått 33.000 flere i arbeid de siste fire årene, mener Venstre at det bare er skapt 700 nye arbeidsplasser til dansker i samme periode.

Det har partiet også understreket gjennom annonser i flere aviser, men Thorning-Schmidt fnyser av påstandene og mener tallene er feil.

– Det mener jeg er fullstendig galt. Og det er ikke første gang Venstre bruker meget tvilsomme tall. 700 dansker av de 33.000 som er kommet i arbeid – er det noen som tror på det?, spurte statsministeren.

– Færre dansker i jobb

Venstre hevder på sin side at færre dansker er sysselsatt nå enn da Thorning-Schmidt ble statsminister for fire år siden. Det underbygger de blant annet med tall som viser at det er kommet kun 20.700 nye fulltidsstillinger i privat sektor.

– Selvfølgelig er tallene riktige. Det er skapt 20.700 jobber i privat sektor, mens det er færre ansatte i offentlig sektor. Når man ser på det hele, og på hvor mange ekstra som er kommet utenfra, er sannheten at 6.500 færre dansker er i jobb i dag enn i 2011, sa Rasmussen i debatten på dansk TV 2.

Thorning-Schmidt mente at det er umulig for Rasmussen å forklare sitt regnestykke. Men Venstre-lederen gjorde et forsøk.

– Hvis man ser på den samlede danske sysselsettingen, er det altså slik at den totalt sett er økt. Men det dekker over at det er kommet inn så mange utlendinger at danskene reelt er mindre sysselsatte enn da jeg var statsminister, sa han blant annet.

Saklig debatt

Selv om de to toppolitikerne var svært uenige under søndagens TV-duell, mente ekspertene at debatten var saklig og avdempet.

– Det var en meget saklig debatt mellom to politikere som står godt til hverandre. Noen vil kanskje synes at det var litt kjedelig, og det er også vanskelig å utpeke en vinner etter en slik debatt, sier Troels Mylenberg, som er politisk kommentator og redaktør i Fyns Amts Avis.

Kommunikasjonsrådgiveren Rulle Grabow Westergaard er enig.

– Tonen var veldig fin. Jeg satt og ventet litt på når det hele skulle eksplodere, men de lyktes jo faktisk i å snakke politikk hele veien, sier hun.

Det danske folketingsvalget holdes 18. juni. På en fersk meningsmåling i forkant av søndagens TV-duell manglet Thorning-Schmidt og hennes støttespillere kun ett mandat for å få fortsette i regjering.
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Nå har hun nesten tatt igjen de borgelige

 
– Skriver ut valg i Danmark i dag