Ingen tør å spå utfallet av dagens thriller-valg i Danmark, der meningsmålingene har vist tilnærmet dødt løp i ukevis.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne kjemper for å beholde regjeringsmakten, men de borgerlige med Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen i spissen har ligget hårfint foran på de siste meningsmålingene.

Ifølge Ritzau Index, som er et gjennomsnitt av de fem siste målingene, ligger opposisjonen an til å få 50,6 prosent av stemmene i dagens valg.

De to regjeringspartiene Socialdemokraterne og De radikale, sammen med støttepartiene SF og Enhedslisten, ligger an til å få 49,4 prosent.

TV-duell

Onsdag kveld møttes partilederne til en siste TV-duell før valget, der Thorning-Schmidt advarte mot borgerlig politikk og Løkke Rasmussen svarte med samme mynt.

Om noen av dem klarte å sanke flere stemmer under debatten får de først svar på etter at valglokalene har stengt klokka 20 og opptellingen begynner, men debatten var langt fra spennende og mange danske velgere er trolig fortsatt usikre på hvem de skal stemme på.

Usikre velgere

17 prosent av de spurte i den siste meningsmålingen før valget medga at de ennå ikke hadde bestemt seg, og erfaringene fra forrige valg tyder på at andelen kan være enda høyere.

En undersøkelse etter valget i 2011 viste at 28 prosent av velgerne først bestemte seg i løpet av det siste døgnet før valget, og en tredel av disse tok beslutningen først på selve valgdagen.

Matematisk rettferdig

Det skal velges 179 medlemmer til Folketinget i dagens valg. To av disse kommer fra Grønland og to kommer fra Færøyene.

Plassene i Folketinget fordeles etter en særegen dansk metode, der et parti som får 10 prosent av stemmene også skal være sikret 10 prosent av plassene i nasjonalforsamlingen.

Valgsystemet i Danmark er dermed et av de matematisk mest rettferdige i verden, men regnemetodene som benyttes når plassene skal fordeles er til gjengjeld svært kompliserte.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Mynt og kron om Danmark

 
Marginer skiller blokkene før valget i Danmark