Torsdagens valg i Danmark blir en thriller, skal man tro meningsmålingene. Hver fjerde velger kommer først til å bestemme seg i siste øyeblikk.

Ritzau Index, som er en sammenstilling av de siste 15 meningsmålingene, viser at de borgerlige partiene har 51,2 prosent av velgerne i ryggen, mens de to regjeringspartiene Socialdemokraterne og De radikale, samt deres støttepartier, får 48,8 prosent.

Hver fjerde velger kommer imidlertid til å bestemme seg i siste liten, viser en undersøkelse som ble foretatt etter valget i 2011.

På valgdagen

Undersøkelsen viste at 28 prosent av velgerne først bestemte seg i løpet av det siste døgnet før valget, og en tredel av disse bestemte seg først på selve valgdagen.

Professor Jørgen Goul Andersen ved Aalborg Universitet, som ledet arbeidet med undersøkelsen i 2011, tror velgerne i år er minst like usikre som tidligere. Han advarer derfor mot å feste for mye lit til meningsmålingene.

– Jeg vil være svært forsiktig med å tro at folk har bestemt seg ennå, og jeg ville ikke ha satt penger på at gjennomsnittet av meningsmålingene akkurat nå er i tråd med hva vi kommer til å se på valgdagen, sier han til nettavisen Altinget.

Mistillit

Andersen viser til at det er utbredt mistillit til danske politikere, samtidig som mange velgere finner det vanskelig å se hva som virkelig skiller partiene og blokkene.

Flere meningsmålinger har vist at rundt 20 prosent av de spurte definerer seg selv som tvilere, men Andersen tror at andelen er enda høyere.

– Andelen som bestemmer seg i løpet av valgkampen, ligger vesentlig høyere enn andelen av tvilere, sier han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Han er det danske valgets store snakkis