– Vi er meget bevisste på at vi er en mindretallsregjering. Vi har en ambisjon om å samarbeide bredt i Folketinget. Jeg stoler på at det vil la seg gjøre, uttalte Løkke Rasmussen etter at han hadde presentert sin nye blå regjering for dronning Margrethe søndag formiddag.

Løkkes mindretallsregjering får utvilsomt en tøff jobb. Regjeringen har bare 34 av 175 mandater bak seg i Folkepartiet, og vil derfor måtte hente støtte fra ulike partier fra sak til sak.

– Slik jeg leser det politiske landskapet, så ser jeg ganske gode muligheter for at vi kan samarbeide. Men det er mulig jeg ikke er dyktig nok til å lese det, eller at jeg er en for urutinert eller en for stor amatør, legger han til.

Venstres nestleder Kristian Jensen blir ny utenriksminister, mens Claus Hjort Frederiksen blir ny finansminister, viser ministerlisten som ble offentliggjort søndag morgen.

Forsvarsdepartementet går til Carl Holst, mens Søren Pind blir ny justisminister.

Ministerlisten viser også at Løkke kun har med seg fem kvinnelige ministre, mot elleve menn.

Endringer på asylområdet

Blant kvinnene er integrasjonsminister Inger Støjberg, som varsler at det om få dager kommer endringer på asylområdet.

– Valget av Støjberg som integrasjonsminister og Pind som justisminister- det er «hardcore», sier politisk kommentator Erik Holstein.

Han ser et klart signal i de to utnevnelsene.

– Utnevnelsene er ikke uventet men det er folk som virkelig vil noe med sine ministerposter og har en politisk linje som ligger tett på Dansk Folkeparti, sier han.

Politisk kommentator Hans Engell har noen tilsvarende vurderinger.

– Dette blir en regjering med meget klar politikk på utlendingsområdet og rettsområdet. Løkke har virkelig valgt verdikrigere, sier han.

Han mener hensynet til Dansk Folkeparti (DF), som har tre mandater flere enn Venstre, har vært viktig for utnevnelsene.

– De må ses i lyset av at regjeringen sitter på Dansk Folkepartis nåde. DF vil være glade for å forhandle med «hardcore» typer som Pind og Støjberg, sier Engell.

Tøff oppgave

Kommentatoren mener regjeringen er sterk, men understreker at oppgaven blir vanskelig.

– Det er sterke og erfarne ministre i en svak regjeringen. Hovedproblemet er at de bare har 34 mandater og vil derfor trenge gode forhandlere som er kjappe i hodet. Hver eneste lille minister skal hver dag ut og hente mandater for å få deres forslag igjennom, understreker han.

Venstre fikk kun fikk 19,5 prosent oppslutning i valget for snart to uker siden, men danner altså likevel regjering alene ettersom Løkke ikke har greid å forhandle fram et felles regjeringsgrunnlag med de tre andre blå partiene.

DF ble det største partiet i blå blokk, men partiet ønsker ikke å gå inn i regjering fordi det mener det vil ha større innflytelse utenfor. (©NTB) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.