En sikkerhetsbrist hos minst to mobilselskap gjør det lett å spore mange danske mobiltelefoner og deres eiere, skriver avisa Information.

Ifølge den danske avisa trenger man bare å kjenne nummeret til telefonen for raskt å kunne finne ut hvor den befinner seg.

Information har fått Karsten Nohl, som er forskningssjef hos it-sikkerhetsfirmaet SRLabs i Tyskland, til å teste sikkerheten hos flere danske mobiloperatører.

Overvåking

Hos de to operatørene TDC og Teleselskabet 3 fant han en alvorlig sikkerhetsbrist som gjør det mulig for hvem som helst å se hvor mobiltelefonene befinner seg. Det åpner for overvåking og misbruk.

TDC erkjenner at de har et problem og opplyser til Information at de nå jobber med å tette sikkerhetshullet.

Sikkerhetshullet er bare ett av flere problemer i det signalsystemet som mobilnettverk verden over benytter for å kommunisere med hverandre, mener Nohl.

Kan avlytte

En annen sikkerhetsbrist gjør det ifølge ham også mulig å avlytte mobilsamtaler, men dette har han ikke testet i Danmark.

Mens det tidligere bare var mobilselskapene selv som hadde adgang til signalsystemet SS7, er det i dag også mulig for andre å få tilgang til systemet.

Tilbyr seg å spore

Washington Post har tidligere avslørt hvordan private sikkerhetsselskap som følge av systemsvikten har tilbudt seg å spore personer på oppdrag for myndighetene i flere land.

– Ondsinnede personer angriper rutinemessig dårlig beskyttede teleoperatører via internett, konkluderte Philippe Langlois i det franske IT-selskapet P1 Security nylig.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Vi vet ingenting


  – Jeg er overrasket av omfanget

Mobil utrygghet