Politiet i København jobber intenst med å etterforske den omfattende medieskandalen, som nå utspiller seg i Danmark.

Forfatter og tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen avslørte i boken «Livet, det forbannede» svært kontroversielle arbeidsmertoder i bladet, deriblant opplysninger om at Se og Hør hadde en utro tjener i bank- og kredittkortselskapet, Nets, som solgte opplysninger om kjendiser og kongelige.

It-spesialister

Politiet reagerte umiddelbart på påstandene i boken og gikk til aksjon mot tidligere Se og Hør-redaktører og Aller-konsernet, deriblant administrerende direktør Pål Thore Krosby, som gir ut Se og Hør i Danmark og Norge.

Så langt er åtte personer siktet i saken, deriblant tre tidligere sjefredaktører i Se og Hør.

Dansk politi foretok en ransaking av Aller-konsernet i København 17. juni i år, men politiet måtte avvente rettens kjennelse før de kunne begynne å gjennnomgå det beslaglagte materialet.

Politiet i Danmark får bistand av it-spesialister fra Rikspolitiets Cybercrime-center. 

- Vi sitter på et kjempestort materialet og kan vente oss litt av hvert i denne saken. Dette er en meget alvorlig sak, sier politiinspektør Bent Isager-Nielsen ved Københavns Vestegnes politi til DN.

Rettens kjennelse

Sent fredag ettermiddag kom kjennelsen fra Østre Landsret i Danmark som slår fast at politiet kan få tilgang til deler av det beslaglagte materialet, men retten skal først gå gjennom materialet og sile opplysningene, før politiet blir gitt tilgang.

København Vestegns politi, som leder etterforskningen av Se og Hør-saken, vant frem i retten i Glostrup 17. juni og ble da gitt fult innsyn i materialet.

Kjennelsen ble anket av Aller Medias advokater, som mente at det beslaglagte materialet var beskyttet av kildevernet.

Den danske landsretten slår i kjennelsen fast at politiet har rett til å være i besittelse av materialet, og at ransakingen var i overenstemmelse med loven. Flere av nøkkelordene som politiet skal søke etter i materialet ble lest opp i retten idag. Listen består blant annet av ord som «politi», «operatør», og «sykepleier» i tillegg til en rekke telefonnummer fra politiets egne ansatte, som begynner med 7258. 

Kritisk

Aller Medias advokat Hans Jakob Folker var kritisk til at politiet skulle få innsyn, og forsøkte i retten å argumentere mot en lemping av kildevernet.

- Hvorfor mener man fra poltiets side at det skal kastes ut et nett hvor man fanger opp alt.Vi snakker om kjempestore datamengder som skal gjennomsøkes med søkeord, som ikke har noe med den konkrete sak å gjøre, sa Folker i retten.  

ANSVARLIG. Pål Thore Krosby er administrerende direktør i Aller som eier Se og Hør.
ANSVARLIG. Pål Thore Krosby er administrerende direktør i Aller som eier Se og Hør. (Foto: Kristian Ridder-Nielsen)
Også det danske journalistforbundet ser på saken med bekymring.

- Beskyttelse av kilder er jo noe av det mest hellige av samtlige prinsipper innenfor pressen, for mediene, og for journalister. Det man kan si hvis politiet får adgang til å gå på fisketur i et enormt materiale fra datamaskiner og mobiltelefoner, så vil det åpne for en kollisjon med prinsippet om kildebeskyttelse, uttalte nestformann i det danske journalistforbundet, Lars Werge, til danske TV 2 da saken startet i landsretten igår.

Les DNs historie i Magasinet lørdag – om Se og Hørs vekst og fall, og alle skandalene som eks-sjefene ikke vil snakke om!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.