Ifølge nye tall fra Danmarks Statistik øker den såkalte Gini-koeffisienten som viser inntekts- og formuesforskjeller i befolkningen.

Mens den i 2012 var på 27,4 økte den i fjor til 27,9. Ulikheten mellom fattig og rik er dermed større i dag enn da sosialdemokraten Thorning-Schmidt overtok som statsminister, skriver Politiken.

Løfte

I regjeringserklæringen fra 2011 vises det til at «altfor mange danske familier lever i fattigdom og ulikheten har vokst».

«Det skal endres. Regjeringen legger vekt på å begrense ulikhetene», står det videre å lese.

At skillet mellom fattig og rik likevel fortsetter å øke, vekker reaksjoner i regjeringens to støttepartier på venstresiden.

– Det er et kjempesvik, sier Johanne Schmidt-Nielsen i Enhedslisten.

Stiger jevnt

Skillet mellom fattig og rik har steget jevnt i Danmark helt siden 1990-tallet og særlig under årene med borgerlig styre fra 2001 til 2011. I denne perioden steg Gini-koeffisienten fra rundt 22 til 27,4.

At man ikke har lyktes med å snu utviklingen er skuffende, medgir Socialdemokraternas sosialpolitiske talskvinne Pernille Rosenkrantz-Theil.

Skjevere og skjevere

– Jeg er pinlig klar over at ulikhetene øker, både i Danmark og globalt. Fordelingen av formue og eierskap blir skjevere og skjevere, sier hun.

Rosenkrantz-Theil mener likevel at statsminister Helle Thorning-Schmidts regjering har tatt viktige grep og at det også er andre måter å måle utviklingen enn ved bruk av Gini-koeffisienten.

– Antallet fattige barn er for eksempel fallende, sier hun. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.