Med både fastrenter og variable renter på rekordlave nivåer og utsikter til flere år med lave renter er det neppe mange som har brukt julen til å bekymre seg over at lånerentene en gang trolig vil komme til å stige.

Det kan bli et problem når renten faktisk begynner å stige, mener Danske Banks norske toppsjef Thomas Borgen

Problemet oppstår ifølge Borgen når mange venner seg til å ha svært lave renter og begynner å regne med det i sin privatøkonomi, skriver Berlingske Business.

Selv om Borgen uttaler seg om danske forhold, kan det være verdt å lytte til i Norge også.

- Både private og bedrifter skal være forsiktige med å venne seg til de enestående lave rentene som vi har hatt en tid nå. Danske boligrenter er blant verdens absolutt laveste, og det innebærer en fare for at folk begynner å basere deres privatøkonomi på at renten fortsetter med å være lav, sier Thomas Borgen ifølge Berlingske Business.

Han tilføyer at prisen for et boliglån uten avdrag og med kort lånetid er ekstrem lav.

- Så lite at folk nesten glemmer det

I dag kan man få realkredittlån i Danmark med fast rente til to prosent i 20 år eller rundt én prosent i ti år.

- Det koster under 800 kroner etter skatt å låne en million ekstra med et slikt lån. Det er så lite at folk nesten glemmer det. Men hvis renten plutselig stiger til fem prosent så er det brått fem ganger 800 kroner som skal betales i måneden, og da er det straks mer alvorlig, sier Borgen til avisen.

Som i Norge bidrar lave renter til å presse boligprisene oppover. Og som her hjemme er det i pressområdene prisene stiger mest.

Danske Bank-sjefen ser også en fare for at de lave rentene skaper en jakt på avkastning som kan være uheldig. Det kan nemlig føre til negative overraskelser senere.

Et eksempel Borgen trekker frem er bedriftsobligasjoner hvor det er muligheter til å få større avkastning enn bankinnskudd, men som investor bør man være veldig oppmerksom på risikoen for prisfall hvis renten begynner å stige. Det samme gjelder obligasjoner med lange løpetider, sier Borgen til business.dk.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  - Du skal binde renten lenge
 

En av to nordmenn tror de har tjent minst én million på boligen sin  


Slakter svensk nullrente