Sviktende arbeidsmoral er den viktigste årsaken til det høye sykefraværet, mener 56 prosent av arbeidsgiverne.

Dette kommer frem i en landsomfattende undersøkelse blant toppledere i bedrifter med over 50 ansatte i privat og offentlig sektor som analysebyrået Perduco har utført for arbeidsgiverorganisasjonen Spekter. I alt har 816 personer svart på undersøkelsen som ble avsluttet 13. november.

- Krevende utfordring
I undersøkelsen svarer 28 prosent at høyt sykefravær vil være den mest krevende personellutfordringen de neste tre til fem årene. De fleste, 55 prosent, ser på problemet med å rekruttere arbeidskraft som den største utfordringen.

Det er bedrifter innen varehandel og hotell- og restaurantnæringen som ser på sviktende arbeidsmoral som det største problemet (83 prosent). Deretter kommer bygg og anlegg (77 prosent) og transport og kommunikasjon (70 prosent).

Færrest arbeidsgivere som mener at sviktende moral er hovedårsaken, er det innen helseforetakene (33 prosent), kulturnæringen (34 prosent) og undervisningssektoren (39 prosent).

Ledere følger ikke opp
Undersøkelsen viser ellers at 29 prosent mener at manglende lederoppfølging er årsaken til at folk blir syke. Ellers svarer to prosent at det skyldes at kvinner er biologisk mer syke enn menn, syv prosent at kvinner har lavere terskel enn menn til å melde seg syke, 11 prosent belastende arbeidstidsordninger, 14 prosent at de høye fraværet skyldes at kvinner er dobbeltarbeidende og 15 prosent mener det brutaliserte arbeidslivet må ta skylden. (©NTB)

Les også:
Slakter nordmenns arbeidsmoral
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.