Flere av de største pc-produsentene har lansert små, billige bærbare pc-er, og prosessorprodusenten Intel tror denne typen enheter vil kunne fylle et tomrom mellom smarttelefoner og vanlige bærbare pc-er. Pc-ene går under navnet MID (Mobile Internet Device) eller Netbook, og er små enheter som primært er ment brukt til nettsurfing eller enkle kontoroppgaver som tekstbehandling.

Les også: Intel vil gi deg Internett i lommen

Flere analytikere i it-bransjen mener imidlertid nå at de nye produktene er dårlig nytt for pc-bransjen, og at produktene kan forverre allerede dårlige marginer, skriver New York Times.

- Når jeg snakker med pc-produsenter er det første spørsmålet jeg får hvordan man skal konkurrere med disse "netbook"-produktene når vi egentlig ønsker å selge pc-er som koster mye mer, sier J. P. Gownder hos Forrester Research.

  Ifølge nettstedet Digitimes forventer Intel en tosifret årlig vekst i salget av billige ultraportable pc-er i perioden 2008-2011. Intel forventer at det vil bli solgt mer enn 100 millioner rimelige pc-er innen utgangen av denne perioden, hvorav rundt 47 millioner vil være "netbooks".

Les også: Spår kraftig vekst for billig-pc-er

De nye strømgjerrige pc-ene koster helt ned i 2.500-3.000 kroner og leveres ofte med Linux, eventuelt i dyrere versjoner med Windows. Den taiwanske pc-produsenten Asus var blant pioneerene, med sin Asus Eee-pc som har blitt så populær at også større pc-produsenter som Dell, HP og Acer nå er kommet etter med egne modeller.

Flere pc-produsenter har nå planer om å lansere såkalte "net-tops", som er en stasjonær variant av netbook-pcen: en stasjonær pc primært ment å brukes til nettsurfing.

Kan true Intel og Microsoft
Analytikere mener at de nye produktene også kan true it-giganter som Intel og Microsoft, og kanskje også HP og Dell, ettersom disse selskapene er bygget opp på forestillingen om at forbrukerne ønsker enda mer kraft og flere funksjoner bygget inn i sin neste pc.

En av pc-produsentene som har valgt å ikke hoppet på den nye mini-pc-trenden er Fujitsu, en av verdens 10 største pc-produsenter. Selskapet mener ifølge New York Times at de nye billig-pc-ene kan skade bunnlinjen.

- Vi sitter ikke på sidelinjen fordi vi er late. Vi sitter på sidelinjen fordi selv om denne produktkategorien skulle ta av, og vi får vår del av kaka, så går ikke regnestykket opp, sier Paul Moore i Fujitsu til avisen.

Les også vår test av Acers mini-pc her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.