Tyske børsfolk etterlyste torsdag igjen en klar plan for å få slutt på gjeldskrisen i flere land som bruker EUs felles valuta euroen. DAX-indeksen i Frankfurt stupte med 5,8 prosent i løpet av torsdagens handel, på den dårligste europeiske børsdagen siden mars 2009.

CAC 40-indeksen i Paris endte 5,5 prosent ned på 3.076,04, etter å ha falt 2 prosent kort tid etter åpning. FTSEurofirst 300-indeksen i London svekket seg med 4,9 prosent til 923,85.

Nedgang
Italia hadde en nedgang på over 6,2 prosent, og spanjolene opplevde at hovedindeksen i Madrid sank med hele 4,7 prosent. I Stockholm raste OMX-indeksen med nesten 3 prosent etter noen timer, og ved stengetid hadde indeksen sunket 6,2 prosent.

I Stockholm og andre steder var det først og fremst bankaksjer og konjunkturfølsomme industriaksjer som falt, som en følge av svekket vekst i verdensøkonomien. Markedet reagerer blant annet også på et fransk-tysk forslag om skatt på finanstransaksjoner.

– Markedene begynner å ta høyde for en resesjon, sier markedsanalytikeren Michael Hewson til nyhetsbyrået Reuters.

– Det blir ikke bedre før politikerne gjør det klart hvordan de vil løse krisen i eurosonen, framholder han.

Resesjon?
I markedene øker nå frykten for at verdensøkonomien er på vei inn i en ny resesjon. Dette er et teknisk uttrykk som betegner en utvikling der den samlede verdien av de produserte varene og tjenestene synker i to eller flere kvartaler på rad.

Men EU-president Herman van Rompuy sa torsdag at det ikke er fare for noen slik utvikling.

– Vi ser ingen utsikter til og har ikke hørt noen spådommer om negativ økonomisk vekst, framholdt han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Van Rompuy tilføyde at spørsmålene om styringsorganer og strukturer i eurosonen vil bli avgjort på et toppmøte i oktober. Tyskland og Frankrike har foreslått at sonen skal få en egen president og en form for økonomisk regjering. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.