Datatilsynet frykter for konsekvensene dersom Regjeringens forslag til en ny åndsverkslov, den såkalte mp3-loven, blir vedtatt. Det skriver Aftenposten.

I et brev til Stortingets kulturkomité advarer Datatilsynet det mot konsekvensene av forslaget til ny åndsverklov. Tilsynet frykter at den nye loven kan føre til overvåking av musikk eller filmer du laster ned fra nettet.

Kritisk
- Vi er kritiske til skjult overvåkning, spesielt når det er private aktører som driver med dette, sier juridisk rådgiver Christian With i Datatilsynet til Aftenposten.

Regjeringenens forslag går ut på å forby folk å laste ned og kopiere materiale fra internett uten tillatelse fra opphavsmannen. I dag er det ikke ulovlig å laste ned til eget bruk.

Neppe etterforskning
Politiets Fellesforbund vil neppe bruke ressurser på å etterforske antatt ulovlige nedlastinger fra nettet, og Datatilsynet frykter at slik etterforskning vil bli overlatt private aktører.

- Vi er bekymret for at rettighetshaverne driver overvåking av fildelingstjenester, og at de bruker opplysninger til å drive privat rettshåndshevelse. Aktørene er ikke underlagt samme krav som politiet, sier With til avisen.

Datatilsynet i Sverige gransker nå organisasjonen Antipiratbyrån for brudd på personvernloven. Organisasjonen er anmeldt av 4000 svensker, og etterforskes nå på vegne av den svenske film- og spillindustrien.

Politiet skeptisk
Politiets Fellesforbund deler Datatilsynets skepsis.

- Når politikerne vedtar nye lover og regler som ikke kan prioriteres av politiet, vokser det frem nytt marked for private aktører. De er ikke underlagt samme regler og kontrollmekanismer som politiet. Det er et problem at de kan bruke de virkemidler de vil, sier lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

Stortingets syn på den nye åndsverkloven legges frem 30. mai.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.