Auksjonshuset Sotheby's har fått jobben med å auksjonere bort kunst, designmøbler og finurligheter som tilhørte David Bowie.

David Bowie, som døde 10. januar i år av kreft, var i tillegg til sin egen artistkarriere kjent som en estetiker av rang. Det resulterte blant annet i en omfattende kunstsamling. Når 47 kunstverker fra Bowies hovedsamling går under hammeren i november spenner det fra oljemalerier til små skulpturer. Prisene antas å ligge fra 50.000 kroner til 35 millioner kroner. 

Sothebys har også fått ansvaret for å selge 24 verker av en mer beskjeden verdi, samt en designsamling bestående av 12 vaser, bordlamper, stoler og en reiseskrivemaskin, alle fra den italienske designeren Ettore Sottsass og hans Milano-baserte designgruppe Memphis Group.

Når hovedauksjonen går av stabelen på kvelden 10. november kan Bowies dødsbo forvente millioninntekter. De 47 verkene har blitt forhåndsvurdert til rundt 94 millioner kroner, om man baserer seg på snittet Sotheby's forhåndsvurderinger. Det absolutt dyreste verket i samlingen ventes å bli Jean Michel Basquiats «Air Power»  som har fått en forhåndsvurdering til mellom 2,5 millioner pund og 3,5 millioner pund, eller mellom 25 og 35 millioner kroner.

Utstilt i Oslo

Det blir antagelig også stor interesse for et verk Damien Hirst og David Bowie lagde sammen, «Beautiful, hallo, spaceboy painting». Verket er et spinnemaleri, der farge er påført et lerret mens det spinner rundt og rundt. Sotheby's anslår at resultatet, som er signert av begge, kan få mellom 250.000 og 350.000 pund på auksjonen. I auksjonskatalogen fortelles det at maleriet ble utstilt på Astrup Fearnley-museet i Oslo i 2000.

På formiddagen dagen etter hovedauksjonen vil Sothebys auksjonere bort ytterligere deler av Bowie-samlingen. De 24 verkene er forhåndsvurdert til å hente rundt 4 millioner kroner. Senere samme ettermiddag går de italienske designobjektene under hammeren. Første da er det forventet salgspriser som passer mer hverdagslige loomebøker. De 12 objektene i samlingen er forventet å innbringe rundt 70.000 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.