Like etter klokken 8 lørdag lokal tid kom den illevarslende meldingen på innbyggernes mobiltelefoner:

«BALLISTISK MISSIL PÅ VEI MOT HAWAII. SØK DEKNING UMIDDELBART. DETTE ER INGEN ØVELSE».

Dette viste seg å være en feil, og det tok nesten 40 minutter før innbyggerne mottok kontrameldingen om at varselet ikke medførte riktighet.

Unnskylder

Både myndighetene og delstatens kriseetat har unnskyldt seg flere ganger etter at en ansatt i kriseteamet trykket på feil knapp under et vaktskifte.

– Vi har gjort en feil, sa Vern Miyagi i Hawaiis kriseetat Emergency Management Agency (EMA). Han tok på seg ansvaret for hendelsen, og sier han vil sørge for at noe sånt aldri skjer igjen.

– Jeg er lei meg for lidelsen og forvirringen dette skapte. Også jeg er veldig oppskaket av dette og gjør alt jeg kan for å umiddelbart skjerpe nødsystemet, prosedyrene og bemanningen, sier guvernøren i Hawaii, David Ige.

Fullstendig panikk

Stephanie Rivera som bor på Hawaii sier til NTB at det oppsto fullstendig kaos i hovedstaden Honolulu.

– Jeg var på vei til å forlate Waikiki, det mest folksomme området i Honolulu, da det oppsto ren og skjær panikk. Jeg så turister hyle og skrike, biler som kjørte på rødt og politi med redsel i øynene. Jeg holdt på å krasje flere ganger på vei ut av området, sier hun.

Rivera var på vei til venninnen sin da hun stoppet en politimann for å spørre om det virkelig var sant. Politimannen ropte «det er ikke en spøk, kom deg i dekning».

– Jeg var ti minutter unna venninnen min sin leilighet da hun ba meg ikke hente henne og heller søke dekning og redde meg selv. Jeg ringte gråtende til moren og broren min for å ta farvel. Det var den verste dagen i mitt liv, sier 24-åringen til NTB.

Vil etterforske

Lederen av den føderale telekom-kommisjonen FCC, Ajit Pai, sier de skal etterforske hendelsen.

Beredskapstiltakene på Hawaii er blitt skjerpet som følge av Nord-Koreas utvikling av atomvåpen og stadig mer langtrekkende ballistiske raketter. Hawaii er blant de befolkede amerikanske områdene som ligger nærmest Nord-Korea.

USA har blant annet prøveskutt antirakettvåpen fra delstaten, som består av en gruppe vulkanske øyer i Stillehavet. Før jul ble varselsirenene testet for første gang siden den kalde krigen.(Vilkår)