Det har kommet mange bra og spennende mobiler i 2009. Og som vanlig er det de mest avanserte telefonene som kommer med de tøffeste nyhetene. Men ingen passer alle, selv om produsentene stadig prøver å lage den ultimate telefonen.

I denne oversikten finner du telefonene vi anbefaler deg å kjøpe til deg selv eller i gave - avhengig av hva mobilen primært skal brukes til.

Telefoni og sms
Fortsatt er det mange proffbrukere som har sitt hovedfokus på at telefonen skal være god å ringe med og sende meldinger med. Det er naturlig å forutsette at de fleste av disse derfor også trenger et skikkelig kontaktregister og en god ringelogg. Derfor faller mange enklere telefonmodeller ut.

De telefonene som handler mest om rendyrket produktivitet er Nokias E-serie. Mitt tips til proffbrukere som vil ha denne typen telefon er Nokia E75.

Les test: Nokias gave til bedriftene

 

Internett og e-post
Stadig flere bruker mobilen som en aktiv portal mot sin nettidentitet. Sosiale nettverk, e-post, video og surfing blir stadig mer populært. Den telefonen som har gjort mest for dem som vil være konstant oppdatert i år er helt klart HTC Hero. Den har integrasjon mellom kontaktregisteret i telefonen og sosiale tjenester som Facebook og Flickr. I tillegg har den god plass til å sette opp vinduer som holder deg oppdatert på dine favorittjenester.

I denne kategorien kommer man heller ikke utenom iPhone. iPhone her ikke har samme grad av integrasjon og klarer, med unntak av musikk, kun å kjøre ett program av gangen. Dermed må man bytte mer mellom tjenester, men iPone er likevel glimrende til de aller fleste nettjenester.

Til sist kan også Nokia N97 nevnes, men denne ligger et godt stykke bak de andre to i brukeropplevelse.

De samme telefonene er også på topp når det gjelder e-post på farten. Her kunne vi også nevnt Blackberry, men de har ikke levert noen særskilt sterke produkter i år. Både iPhone og HTC Hero har veldig god e-posthåndtering uansett hvilken type e-posttjeneste man har. Selv om de fleste proffmobiler i dag har e-posthåndtering, er det disse tre som gir den beste brukeropplevelsen.

Les test av HTC Hero: Hverdagshelten

Les test av iPhone 3gs: Fortsatt fantastisk

Lest test av N97: Litt mindre, mye bedre

 

Kamera
2009 ble året da de første telefonene med 12 megapikslers kamera kom på markedet. Det kom også en rekke modeller med åtte megapiksler. I tillegg kom funksjoner som ansiktsgjenkjenning, smilegjenkjenning og trykkskjermfokusering. Jeg mener det er bedre å legge ressursene i å lage bedre kamera enn å øke antallet megapiksler, men utviklingen må jo gå fremover.

Den klart beste kameratelefonen i år er Sony Ericsson Satio. Den har kamera med oppløsning på 12 megapiksler og tar jevnt over skarpe og fargetro bilder. Også Sony Ericsson Aino tar gode bilder. Nokia er heller ikke borte her og jeg kan anbefale N86 for kameraentusiaster som foretrekker Nokia. Men Nokia må se seg slått når det gjelder funksjonalitet og kontroll over selve kameraet.

Samsung har gjort en heltemodig innsats for kameramobilene i år, men når ikke helt opp etter min vurdering. Samsung Pixon 12 var den første telefonen med 12 megapiksler, men den var veldig lyskrevende. Samsung kom også med Omnia HD, en telefon som kan filme i 720p HD-ready kvalitet. Omnia HD innfrir absolutt når det gjelder video, men ikke på så mye annet.

Les test av Satio: Finsk-svensk kamerajätte

Les test av Pixon 12: Sumobryteren

Les test av Omnia HD: Sylskarp videofon



 

Musikk
Musikk er viktig for mange og terskelen for å legge musikken over på mobilen fremfor en egen musikkspiller er blitt langt lavere. I kategorien musikk er det vanskelig å komme utenom iPhone. Det er en grunn til at iPod er verdens mest solgte musikkspiller og at iTunes er verdens største musikkbutikk. iPhone har en glimrende håndtering av musikkbiblioteket ditt, men litt bedre lydkvalitet hadde vært ønskelig.

En annen god musikktelefon i år er Sony Ericsson Aino. Her var det to ting som imponerte meg. Det ene var selve lydkvaliteten og det andre var den medfølgende trådløse fjernkontrollen med plugg for hodetelefoner. I tillegg har Aino en bedre måte å håndtere og vise musikkbiblioteket ditt på enn tidligere Walkman-telefoner har gjort.

 

Verd å vente på
Det er alltid noe nytt rett rundt hjørnet. For deg som har lyst på ny telefon med det aller siste av teknologi kommer det også et par godbiter rett før jul og på nyåret.

Nokia N900 er nettopp kommet til Norge. Dette er en trykkskjermtelefon med utskyvbart tastatur omtrent som N97. Men skjermen er på hele fire tommer og operativsystemet er det Linux-baserte Maemo-5, som ikke har blitt brukt i moblitelefoner før. N900 virker veldig lovende og det er spennende å se hva Nokia gjør med det nye systemet.

HTC Touch HD2 (Leo) er en annen trykkskjermtelefon med stor skjerm. Denne er basert på Windows Mobile 6.5, men har samme grensesnitt som HTC Hero som er basert på Android. HD2 ser ut til å bli en skikkelig vinner for de som vil ha en diskret telefon med stor og bra skjerm.

Sony Ericsson X10 må vi vente på helt til februar. Men tidlige sniktitter tyder på at dette kan bli en av neste års virkelig store vinnere. X10 er Sony Ericssons første Android-telefon og de har laget et fullstendig eget grensesnitt til telefonen. Den har også en kraftig prosessor og stor skjerm, så det ser ut til å bli en visuelt veldig spennende telefon.

 

Les også: Julegavehjelp fra DN.no Vinguiden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.