Klokken halv åtte i dag norsk tid landet Curiosity på planeten mars, etter en nedstigning som ble fulgt tett fra hele verden. Landingen måtte være helautomatisert, fordi signalene mellom oss og Mars er for stor til å styre herfra. Landingsfartøyet måtte bremse opp fra en hastighet på rundt 20.000 km/t, og mye kunne gå galt, men alt ser ut til å ha gått i orden, og de første bildene er levert.

 

Siden Curiosity ikke kan sende direkte fra mars er den avhengig av en enhet som går i bane rundt planeten for å sende hjem til jorden. Den hadde et lite vindu etter landing, og fikk sendt en del bilder hjem, men må så vente på neste overflyving.

 

Flere bilder vil helt sikkert bli lagt ut av NASA etter hvert. Følg dem her

Større enn forgjengeren
Dette er ikke første gang USA sende et mobilt kjøretøy til mars, men Curiosity er større og bedre utstyrt enn forgjengerne Spirit og Opportunity. Den er dobbelt så lang og fem ganger så tung og har ti ganger tyngre vitenskaplige instrumenter. Vekten er på rundt ett tonn, omtrent som en bil, men med en prislapp på 2,5 milliarder dollar.

Se video fra kontrollrommet:

&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Curiosity skal etter planen undersøke forholdene i landingsområdet i to år.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;- I dag har hjulene til Curiosity begynt å bane veien for menneskelige fotavtrykk på Mars. Curiosity, det mest avanserte utforskerfartøyet noen sinne bygd, er på overflaten av den røde planeten, der det vil lete etter svaret på det gamle spørsmålet om liv noen gang eksisterte på Mars, og om planeten kan romme liv i fremtiden" sa NASA-administrator Charles Boldon i en kommentar op &lt;a target="_blank" href="http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20120805c.html"&gt;nasa.gov.&lt;/a&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Landingen beskrives som et viktig skritt i president Barack Obamas plan om å sende mennesker til Mars innen år 2030.&lt;/p&gt;&lt;p &gt; &lt;b&gt;Slik ser Curiosity ut (konstruert bilde - ikke fra Mars):&lt;/b&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;span x-escenic-type="reference" type="image" sid="_238164" element="part-of" source="escenic-v4-image" sourceid="238164" align="center" version="e"&gt; &lt;/span&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="dncommentsenabled"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="isopinionarticle"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="showarticlefooterbyline"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Teknologi" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.