Moderat lønnsvekst i lønnsoppgjøret mellom LO, YS og NHO kan bidra til at Norges Bank setter ned styringsrenten.

I den såkalte rentebanen, som er sentralbankens prognose for den videre renteutviklingen, lå det fra før av inne en viss sannsynlighet for at renten kunne bli satt ned i mai. Nå har sannsynligheten økt, mener økonomene i både Nordea Markets og DNB Markets.

- Norges Bank må nedjustere lønnsanslaget på bakgrunn av det som har skjedd nå. Da er det isolert sett nok til at vi kommer ned på en renteprognose som tilsier et kutt, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

- Det er klart at det er rentenegativt, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til DN.no.


NHO anslår effekten av lønnstillegget til å være 0,4 prosent.

Overhenget fra i fjor er på 1,2 prosent.

Med en lønnsgliding som i fjor, på 1,8 prosent, vil lønnsveksten som totalt sett komme til 3,4 prosent, anslår DNB Markets.

Tilsier kutt
Men selv om sannsynligheten har økt, er økonomene langt fra sikre på at sentralbanksjef Øystein Olsen leverer et rentekutt i mai. Og selv om Norges Bank faktisk setter ned renten, vil det være opp til bankene om de ønsker å sende rentelettelsen videre til kundene. De siste månedene har bankene satt opp renten, uten at sentralbanken har gjort endringer i styringsrenten. Begrunnelsen har vært myndighetenes skjerpede krav til at bankene blir mer solide og derfor må sette av mer penger til egenkapital.

- Vi har ikke endret prognosene. Vi tror ikke på rentekutt. Det baserer seg på at kronen har ligget på den svake siden av Norges Banks anslag, sier Bruce.

Sterkere krone kan bidra til kutt
Kronen har imidlertid styrket seg den siste tiden og mandag formiddag er den handelsvektede kronekursen akkurat på nivå med Norges Banks anslag for andre kvartal.

- Det motargumentet svinger mye fra dag til dag, medgir Bruce.

Svakere krone vil gi høyere inflasjon, siden varer vi importerer fra utlandet blir dyrere. Dermed minker behovet for et rentekutt. Går kronen motsatt vei, øker behovet.

- Skulle vi få en kronestyrking fremover, noen svake inflasjonstall, så kan vi fort få et rentekutt i mai, sier Bruce.

Tror på utsettelse
Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener også lønnsoppgjøret isolert sett tilsier en litt lavere rentebane. Men hun tror likevel ikke på noe kutt i mai.

- Det støtter opp under vårt syn om at Norges Bank kan ha rom til å utsette renteøkningen videre. Mens de egentlig ønsker å få renten opp våren 2014, så har vi trodd at de kommer til å vente helt frem til desember 2014. Det gir større rom for det, gjennom enda flere argumenter som peker i den retning, sier Haugland til DN.no.

LES OGSÅ:

<b>Enighet mellom LO, YS og NHO</b>

<b>Klar vekst i industrien</b>

<b>Husholdningen øker fortsatt gjelden</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.