Stillingen som verdens mektigste sentralbanksjef er snart ledig.

Ben Bernankes (59) andre fireårsperiode som sjef for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) utgår i slutten av januar neste år, og mye peker mot at han er på vei ut.

Ifølge Wall Street Journal skal administrasjonen til USAs president Barack Obama allerede være i full gang med å sette opp en liste over kandidatene til å etterfølge Bernanke. Mandag skriver avisen at Obamas tidligere økonomisk rådgiver Larry Summers er svært aktuell.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.
Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets. (Foto: Thomas Haugersveen)

Tidligere har Janet Yellen, nestleder i Fed, blitt utpekt som finansmarkedets favoritt.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets følger spekulasjonene med stor spenning. Hva som er det aller viktigste kriteriet for valg av ny sentralbanksjef, er han ikke i tvil om.

- Kontinuitet. At man velger en kandidat som viderefører den pengepolitikken som har blitt ført, sier Magnussen til DN.no.

Ny pengepolitikk
Det er flere grunner til dette, mener seniorøkonomen. Han peker først og fremst på at den amerikanske sentralbanken har lagt om pengepolitikken en del den siste tiden.

Terskler for nivået på arbeidsledigheten legger nå klare føringer på politikken fremover. Sentralbanken har signalisert at de kvantitative lettelsene skal avsluttes når ledigheten faller til syv prosent og at den første rentehevingen kommer når ledigheten faller til 6.5 prosent.

- Sånn sett har Fed også endret kommunikasjonen sin ganske betydelig. I tillegg ser vi nå at markedene reagerer ganske kraftig på bare signaler om nedtrapping av disse kvantitative lettelsene. Det viser at det er betydelig usikkerhet knyttet til politikken, sier han.

Også sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets understreker betydningen av at den nye sentralbanksjefen viderefører den linjen Bernanke har lagt opp.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. (Foto: Ida von Hanno Bast)

- De vil nok ikke velge en som vil føre til noen brå endring i pengepolitikken. Nå skal vi også huske at det stemmes over pengepolitikken, men det er klart at sentralbanksjefen har en stor betydning i forhold til de andre medlemmene, sier Bruce til DN.no.

- Det er foreløpig vanskelig å si noe om hvem det blir, mener han.

- Verdens viktigste
Det er den amerikanske presidenten som nominerer kandidaten, som så må godkjennes av Senatet.

Magnussen tror Obama kan komme med en nominasjon i løpet av sommeren.

- Dette fordi man skal ha litt tid på selve prosessen i Senatet og at kandidaten skal være klar i god tid før Bernanke går av, sier han.

Alle nyheter rundt prosessen vil få stor oppmerksomhet, og ikke minst vil Norges Bank og norske økonomer følge med.

- For markedene er det viktig hvem som er sentralbanksjefer, og Fed er verdens viktigste sentralbank. Vi har sett hvordan Draghi har påvirket ECBs politikk og hvordan han også på en veldig vellykket måte har greid å roe ned eurokrisen, sier Magnussen og legger til:

- Sentralbankene fører i dag en pengepolitikk som er veldig unormal ved at man driver med nullrentepolitikk og kvantitative lettelser. Det stiller ekstra store krav til en ny sentralbanksjef, både med tanke på hvordan politikken skal gjennomføres og hvordan man skal kommunisere denne politikken ut til aktørene i økonomien.

Dette er kanditatene:*

  • Janet Yellen (66) – nåværende visesentralbanksjef
  • Timothy Geithner (51) - tidligere finansminister
  • Larry Summers (58) - professor ved Harvard, tidligere rådgiver for Obama og finansminister i Bill Clintons regjering
  • Alan Krueger (52) – rådgiver for Obama (Council of Economic Advisors)
  • Roger Ferguson (61) - tidligere visesentralbanksjef
  • Donald Kohn (70) - tidligere visesentralbanksjef
  • Jeremy Stein (53) - nåværende medlem i Fed-styret
  • Stanley Fisher (70) - sentralbanksjef i Israel
  • Ben Bernanke (60) - renominasjon

* Kilde: Knut A. Magnussen/DNB Markets

Nåværende amerikanske sentralbanksjef Ben Bernanke har blitt kåret til den sjette mektigste personen av tidsskriftet Forbes.
Nåværende amerikanske sentralbanksjef Ben Bernanke har blitt kåret til den sjette mektigste personen av tidsskriftet Forbes. (Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/NTBscanpix)

Les mer:
<b>Bernanke går trolig av neste år</b>
Hvem skal overta jobben som verdens viktigste sentralbanksjef? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.