De tøffe eventyrkameraene kommet sterkt de siste årene. De tåler ikke bare minusgrader og flere meter under vann, men også å mistes i bakken! Noen kan man til og med tråkke på uten at de går i stykker. Altså er de helt utmerkede for surfere, mountainbike syklister og fjellklatrere. Men man må kanskje ikke drive med ekstremsport for å sette pris på holdbarheten. De fungerer like bra om vinteren da de ikke klager over at de har fått litt snø på seg. Dessuten er de utmerkede å ta med seg på stranden da de både tåler sand og at man tar de med på svømmeturen. For ikke å snakke om at man ikke trenger å få panikk om man mister kameraet i vannet fra bryggen. Det er bare å dykke og hente det opp.



Testkriterier
Vi benyttet produsentene nyeste motstandsdyktige kameraer hvor kravene var at de skulle kunne klare flere meter under vann og å bli mistet fra normal høyde. Kameraene ble først testet i studiomiljø under dagslyslampe hvor vi tok bilder for å kontrollere fargegjengivelsen, samt gråkart for å sjekke hvitbalansen. Vi tok også bilder av prøvekart som avslører forvrengninger og uskarphet. Deretter gikk vi ut i virkeligheten og sjekket hvor kjapt de kom i gang, hvordan de klarte å fokusere og hvordan de behersket blendende lys og dype skygger. Her noterte vi også hvor lette de var å bruke. Til slutt tok vi bilder en halv meter under vann. Alle bildene ble så studert på en kalibrert skjerm og fikk poeng. I kvalitetsinntrykket tok vi også hensyn til hvor pålitelig vi anså konstruksjonen av de vanntette lukene for batteri og minnekort. Etter en helhetsbedømming hvor vi også tok hensyn til prisen satte vi totalkarakter.

Du kan lese hele testen her.

Olympus Stylus TG-630

Kjapt og billig
En litt upraktisk kamera med middelmådig bildekvalitet og hvor prisen er den store fordelen.

 

Kostandene for å produsere et robust kamera resulterer i at de billigere modellene helt enkelt ikke er spesielt bra på innsiden. Og bildekvaliteten er derfor ikke mye å skryte av. Spesielt i dårlig lys, noe det jo faktisk er om man vil ta bilder under vann. Men selv på landjorden er det utallige problemer med bildene. Dessuten er brukervennligheten ikke den enkleste og man har ingen finesser å snakke om. Visst får en et robust kamera for pengene, men vil man også ha bra bilder må man gå opp i pris.

FujiFilm Finepix XP60

Kjapt og stabilt
Et billig og relativt robust kamera med bra prestasjon, men ikke så bra bildekvalitet.

 

Finepix har absolutt sine fordeler, det føles stabilt og er behagelig å holde i. Det er ganske kjapt og det er heller ikke feil når det gjelder bildekvaliteten. Man får i det minste ofte skarpe bilder med bra farger. Men så er det slutt på det positive. Fremfor alt når det gjelder å ta bilder i vakt lys, og det er jo det som gjelder om man dykker med kameraet. Dessuten er det slitsomt å endre på innstillingene og batteriet er det dårligste i testen. Du trenger å legge til litt mer penger om du skal bli fornøyd.

Panasonic Lumix FT25

Mørkredd dykker
Brukervennlig dykkerkamera som dessverre ikke tar bra bilder under slike forhold.

 

Vil man ha et lite, smidig og robust kamera og at prisen er veldig viktig, kan FT25 passe. Det er ikke noe problem å miste det fra båten og fiske det opp uten at det går i stykker. Det kan hende ettersom metallskallet blir glatt når det er fuktig. Det har bra automatiske funksjoner og det er lett å komme til innstillingene. Men dessverre tar det ikke spesielt bra bilder, spesielt ikke i svakt lys. Dermed er det direkte upassende for undervannsfotografering, og da faller jo litt av vitsen bort med et vanntett kamera.



Olympus Stylus TG-830

Brukervennlig kompromiss
Flere finesser og bedre håndtering veier opp at bildekvaliteten har blitt et knepp dårligere.

 

Vi er litt skuffet over at Olympus har falt for megapikseltrykket og igjen øket oppløsningen. Og ganske riktig tar 840 ikke like bra bilder i svakt lys som forgjengeren 820. På den andre siden finnes det mye som har blitt bedre. Først og fremst har det blitt mye lettere å bruke takket være nye knapper. Og GPS takker vi ikke nei til når det ikke har økt prisen nevneverdig. Dessuten tar det under alle andre forhold fortsatt riktig bra bilder, så Olympus tar igjen prisen som Beste kjøp.

Sony Cybershot DSC-TX30

Et stort miss
Sony skrur opp alle spesifikasjonene, men glemmer at det skal funke under vann også.

 

Er man klumsete og ødelegger feriekameraer på løpende bånd kan TX30 være et utmerket valg. Det spiller ingen rolle om det faller ut av lommen fra sykkelen eller om man mister det i poolen. Dessuten glir det lett ned i bukselommen, og bildene man skyter blir for det meste riktig bra. Men skal man ut og snorkle blir man mest irritert ettersom pekeskjermen ikke fungerer under vann. Det er et skikkelig tramp i klaveret for et kamera som tåler å bli dykket med.

Nikon Coolpix AW110

Finesserik dypdykker
GPS, styring fra smartmobil og en ny dypdykkingsrekord gjør AW100 ekstra interessant.

 

AW100 føles som en utmerket oppgradering av Nikons AW100. Det har utmerket lukelås og klarer større dybder enn noe annet kamera i klassen. Bildene blir riktig bra når det har lykkes med å finne fokus. Men det som sjarmerte oss er finessene. Det er meget praktisk å kunne se på et kart på skjermen hvor man er. Og det å kunne koble opp smartmobilen med wi-fi og skyte bilder er ikke bare kult, men også praktisk. Det finnes kanskje kameraer som tar bedre bilder, men man har det artigere med AW110.

Pentax WG-3 GPS

Trådløs tøffing
Meget bra beskyttelse samt praktiske og kule funksjoner gjør WG-3 til et forlokkende valg.

 

Etter skuffelsen med WG-1 har denne serien gått fremover med stormskritt. Det har blitt enda tøffere og har fått enda flere finesser. Foruten den artige mikroskopfunksjonen og den praktiske GPS-taggingen, kan man lade det trådløst, noe som gjør risikoen var vanninntrenging ikke eksisterende. Brukervennligheten har vi ikke lenger noen klager på og bildekvaliteten har blitt ytterligere forbedret. Kort sagt er det på tide at vi slår til med en anbefaling for dette spennende og tøffe kameraet.

Panasonic Lumix FT5

Finesserik vinner
Et allerede bra kamera har blitt enda bedre og fått nye praktiske finesser.

 

Panasonic har dominert våre tester av robuste kameraer og FT5 er intet unntak. Til forskjell fra forrige modell er nyhetene nå påtagelige og interessante. Høyere oppløsning, bedre skjerm, bedre motstand og fremfor alt wi-fi. Det å kunne ta bilder fra smartmobilen er både hyggelig og praktisk. Dessuten er håndteringen enkel og bildekvaliteten best i testen. Det kan ikke bli noe annet enn en ytterligere seier. Det koster litt mer enn de andre, men det er det verdt.

Les flere tester i vår testseksjon.