Rekordhøye laksepriser og et godt marked bidro til et rekordsterkt lakseår for oppdrettsselskapene på Oslo Børs ifjor. Nå deles overskuddet ut til eierne.

Verdens største lakseoppdrettsselskap, Marine Harvest, betaler i dag ut oppunder 3 milliarder kroner til aksjonærene etter et knallsterkt fjorår.

For John Fredriksen, som eier 23 prosent av selskapet, betyr det et utbytte på nær 700 millioner kroner.

- Det er høyt utbyttenivå i bransjen, åpenbart, og særlig i Marine Harvest som i praksis betaler ut hele den frie kontantstrømmen, sier analysesjef Dag Sletmo i ABG Sundal Collier til DN.no.

Les også: - Flott. Fantastisk!

Fredriksen er utbyttekongen
Dagens milliardutbetaling i Marine Harvest bekrefter ytterligere Fredriksens posisjon som den ultimate utbyttekongen. Han er godt kjent i internasjonale finanskretser for å være rundhåndet mot aksjonærene i de selskapene han kontrollererer.

I tillegg til å ha en god nese for butikk, har dette gjort ham mektig populær blant investorene, som gjør at meglerhusene sjelden må ringe to ganger for å be om støtte til Fredriksens prosjekter.

- Det Marine Harvest gjør er egentlig det som er «John Fredriksen-modellen», hvor man betaler ut hele kontantstrømmen. Det man lærer på NHH eller BI er jo at verdien av en aksje er helt uavhengig av hvordan den er finansiert, derfor spiller ikke utbytte noen rolle. Men det som er forskjellen i det virkelige liv er at, av en eller annen grunn, så er det mange investorer som nærmest betaler penger for å få utbytte, sier Sletmo til DN.no  

Et godt eierstyringsgrep
En annen faktor er at det mange liker ved John Fredriksen-modellen, er man har et slags «corporate governance»-aspekt (eierskapsstyring, red.anm) ved det, ifølge analytikeren.

Han illustrerer ved å peke på at et selskap gjerne kan bli fristet til å gjøre "dumme" investeringer for eksempel ved toppen av en syklus. Ved å betale ut store utbytter må man istedet gå til aksjonærene og be om penger ved større beslutninger, ifølge ham.

- Det nok noe av det markedet har likt så godt ved John Fredriksen, sier Sletmo.

Mer lovet
Utbetalingen på nær 2,9 milliarder kroner er betydelig over hva som ble varslet etter fjoråret, og mer kan det bli. Marine Harvest har også kommunisert at det kan komme mer når andrekvartalstallene er klare. Utbyttene er samtidig foreslått gjort halvårlig.

Nordea Markets forventer at Marine Harvest kan komme til å betale ut mellom 0,20 og 0,40 øre mer i løpet av året, tilsvarende ytterligere 716 til 1.432 millioner kroner.

- Marine Harvest har tidligere kommunisert å ville utbetale utbytte på 2,5 milliarder kroner når resultat per kilo er på 10 kroner. Nå betaler de 2,9 milliarder kroner, og snittet ligger på 12-13 kroner. Da er det rom for enda mer utbytte, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård til DN.no.  

Analytikeren venter at Marine Harvest vil kommunisere nytt utbytte i forbindelse med fremleggelsen av selskapets resultater for andre kvartal, 20. juli.

Fredriksen står bak
Giskeødegård peker også han på den aksjonærvennlige utbyttepolitikken i sfæren av John Fredriksen-kontrollerte selskaper, som bakgrunn for det høye utbyttenivået i Marine Harvest.

- Marine Harvest har jo blitt et slikt selskap, i kraft av de gode tidene. Det vil si at selskapet betaler mye utbytte til aksjonærer når kontantrømmen er god, og mindre når den er dårlig, sier analytikeren.

Dette skiller seg fra andre selskaper, som eksempelvis Lerøy og Cermaq, som har lagt seg på en strategi hvor man legger seg på et stabilt utbytte over en sykel, ifølge ham.

Tydelig utbyttepolitikk
Analytikeren mener også Marine Harvest i tillegg har vært svært tydelig i sin utbyttepolitikk.

- De har definert ut forholdstall om egenkapital og netto rentebærende gjeld, og skal være innenfor det for å sikre at ikke soliditeten ikke blir undergravd av for store utbyttebetalinger. Så langt som jeg kan vurdere det til nå, så har de utbyttene som har blitt vedtatt og utbetalt hittil vært bærekraftig i forhold til den underliggende kontantstrømmen og hatt god støtte i den, sier Giskeødegård til DN.no.

Ifølge selskapets investorsider har Marine Harvest et mål om at netto rentebærende gjeld skal være mindre enn halvparten av egenkapitalen.

Dersom dette er tilfelle, skal minst 75 prosent av den årlige frie kontantstrømmen utbetales som utbytte etter at selskapets finansielle og operasjonelle forpliktelser er ivaretatt.

-Bankene er komfortable
Sletmo tror ikke bankene er ukomfortable med det høye utbyttenivået i bransjen, og peker på at gjelden i forhold til slaktet kilo er der den skal være.

- Bankene er vel i utgangspunktet komfortable med at man har rundt 15 kroner i gjeld per kilo man slakter, sier Sletmo.

Til tross for høye nivåer synes ikke analytikeren at utbyttene er for store.

- Så lenge balansen er robust, og man tåler en støyt, så er utbyttenivåene bra, sier Sletmo.

Les også: Jekker opp Fredriksens gigantutbytte

Marine Harvest-aksjen steg rundt 65 prosent gjennom fjorået. Tilsammen betalte selskapet ut 2,1 milliarder kroner i utbytte i 2009, mens det var tørke de to foregående årene.

I forbindelse med selskapets årsresultat i februar i år, lovet styret ytterligere 2,1 milliarder i utbetalinger i løpet av inneværende halvår, hvilket senere altså ble hevet til 2,9 milliarder kroner, som utbetales i dag.

Bred utbyttefest
Det er ikke bare Marine Harvest som deler ut utbytte i disse dager. Lakseoppdretter Lerøy Seafood og selskapets hovedaksjonær Austevoll Seafood, som også er store innen såkalt pelagisk fisk som makrell og sild, har foreslått et utbytte på henholdvis 546 millioner kroner, og 300 millioner kroner. Begge etter sterke resultater ifjor.

Les også: Beste noensinne for Lerøy og Bedring fra Austevoll

Lakseoppdretter SalMar fikk også et knallår ifjor.

Les også: Millionene stimer inn i Salmar

Selskapet, som ofte fremheves som flinkest i klassen med tidvise driftsresultat helt opp i 16,5 kroner per kilo, ønsker å utbetale omkring 412 millioner kroner kroner i utbytte til selskapets aksjonærer.

Det halvstatlige oppdrettselskapet Cermaq vil på sin side utbetale en halv milliard kroner til sine eiere senere denne måneden. Selskapet, som har en ambisjon om å utbetale 30 prosent av selskapets nettoresultat i snitt, øker dermed utbetalingen til 45 prosent av nettoresultatet, etter fjorårets rekordhøye laksepriser.

Les også: Supertall fra Cermaq

- Utbetalingen behandles som tilbakebetaling av innbetalt kapital, het det i en melding fra selskapet forrige uke.

Tidenes beste ifjor fra Grieg
Tidenes beste kvartals- og årsresultat i 2010 gjør også at oppdretterselskapet Grieg Seafood foreslår et ubytte på i over 150 millioner kroner overfor selskapets generalforsamling i slutten av måneden.

Børsdebutanten Norway Royal Salmon foreslår på sin side et utbytte på rundt 36 millioner kroner etter et knallsterkt fjorår.

De sterke resultatene fra bransjen under fjoråret, har fortsatt inn i første kvartal i år, drevet av fortsatt høye laksepriser og god etterspørsel.

Les også:
Beste førstekvartal noensinne for Cermaq
Kraftig vekst for Lerøy
Solid fra Austevoll

Fredriksen tjener fett på fisk

Mini-skrell for Marine Harvest
Marine Harvest-aksjen MHG falt 3,6 prosent torsdag, og er videre ned i dag. Aksjen har svekket seg nær 18 prosent den siste måneden.

Analytikere pekte overfor TDN Finans torsdag på flere forhold for nedgangen, men den viktigste er nedgangen i spotprisene på laks. At aksjen nå er ex-utbytte kan også tynge, ifølge ABG-analytiker Sletmo.

- Det høye utbyttet i Marine Harvest har vært populært blant utenlandske investorer. Nå som aksjen er ex-utbytte ser vi en tendens til at en del utbyttefokuserte investorer har begynt å selge, samtidig som utenlandske investorer shorter aksjen, sier Sletmo til TDN Finans.

I forbindelse med John Fredriksen-kontrollerte Geveran Trading sitt salg av 250 millioner Marine Harvest-aksjer 23. november 2010, ble det inngått en bindingstid som innebar at selskapet ikke kunne selge noen aksjer på 180 dager, hvilket utløper mandag. Utløpet av bindingstiden kan bidra til å tynge aksjen, men Sletmo vil ikke tillegge det for mye vekt.

- Utløpet av bindingstiden er blitt en "snakkis" i markedet. Det er ikke en utløsende faktor for nedgangen men bidrar med ekstra momentum, sier han til TDN Finans.

Marine Harvest-aksjen ble notert eksklusiv utbytte 10. mai 2011. Aksjen er ned 0,28 prosent til 5,34 kroner, omsatt for 30 millioner kroner fredag.

Les også:
Svakt fra Codfarmers
Satser på raskt sjefsbytte

Rådgiver ber Hellas gjøre umiddelbare tiltak (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.