Delingsøkonomiselskapet Airbnb markedsfører seg som en aktør som tilbyr folk en bigeskjeft. Har du et ekstra rom eller kjellerleilighet, eller en hytte du ikke skal bruke i påsken? Da kan du enkelt tjene noen ekstra kroner på å leie ut.

Mange benytter seg av Airbnb til akkurat dette, men ny forskning viser at fler og fler bruker plattformen til å leie ut flere leiligheter og drive utleievirksomhet på heltid.

I flere byer verden over kritiseres nå Airbnb for å tilrettelegge for uregulert utleievirksomhet. Onsdag slo Leieboerforeningen alarm. Ifølge en NTB-melding mener de at Airbnb presser prisene opp og skviser norske leietakere ut av markedet.

Leier ut 360 dager i året

En studie ved Penn State University fra i år viser en alarmerende trend. I USA ser forskerne et «voksende antall verter som bruker Airbnb-plattformen til å drive uregulert virksomhet på fulltid.»

Ifølge studien kommer 40 prosent av Airbnbs inntekter i de 12 store amerikanske byene der undersøkelsen ble gjennomført, fra verter som leier ut to eller flere enheter. Forskerne fant også 2.675 fulltidsverter - folk som leier ut enheten 360 dager i året eller mer. Begge disse gruppene øker i omfang.

Ifølge Penn State-forskerne står fulltidsvertene for 30 prosent av Airbnbs inntekter fra disse byene.

Har flere boliger til utleie

Nordmenn har leid ut bolig via Airbnb siden 2010. Airbnb melder om en årlig vekst i norske oppføringer på 129 prosent. Per januar 2016 var det 7.900 verter i hele Norge, og Airbnb forteller at det per juli var oppført 16.008 boliger til leie i Norge.

Det er vanskelig å få oversikt over norske verter som leier ut mer enn én bolig, og mange kan ha flere oppføringer for en og samme boenhet. Men det er klart flere norske verter som leier ut mer enn én bolig.

Ifølge Airdna, som overvåker Airbnb, har nesten én av syv verter i Bergen flere boliger til leie. I Oslo leier 306 av 4001 aktive verter ut flere boliger. DN har funnet flere eksempler på verter i Oslo og Bergen som leier ut mer enn to enheter.

Airbnb kan heller ikke oppgi tall over hvor mange verter som leier ut boligen sin 360 dager i året eller mer, men forteller at norske verter i gjennomsnitt leier ut bolig 26 dager i året.

- Fulltidsutleie kommer

- Jeg tror ikke det er mange som driver fulltidsutleie i Norge foreløpig. Men det har begynt å komme, sier Vegard Haveland, en av grunnleggerne av Easybnb - et oppstartselskap som hjelper folk med å leie ut gjennom Airbnb.

Vegard Haveland.
Vegard Haveland. (Foto: Privat.)
Han får henvendelser fra folk som har kjøpt leilighet og lurer på om det kan lønne seg å leie ut gjennom Airbnb på fulltid.

- I Bergen lønner det seg ikke. Der vil det være gunstig å leie ut via Airbnb på sommeren, når det er høysesong og press på hotellene. Resten av året er det mer lønnsomt å leie ut til studenter, sier Haveland.

I Oslo tror han Airbnb-utleie kan lønne seg, men han har ikke tall som bekrefter det ennå.

Easybnb fasiliteter ingen som leier ut bolig på fulltid. Haveland sier at de informerer kundene sine om at de må skatte av leieinntekter.

- Kjøper boliger til Airbnb-bruk

- En profesjonell utleier som bare driver leiligheten som næring, vil være skattepliktig som et hotell og må rapportere som næring. Disse vil ofte leie ut i strid med reguleringsbestemmelsene, fordi tomt regulert til bolig ikke kan brukes til næring, sier Kristin Krohn Devold, leder i NHO Reiseliv.

Hun peker på at det har blitt et problem at innbyggere presses ut fra boligmarkedet til fordel for Airbnb-gjester i mange store byer.

- Også i norske byer kjøpes boliger opp for å brukes til Airbnb, til fortrengsel for andre, sier Devold.

Hun mener Airbnb må levere overnattingstall og skattedata til norske myndigheter.

- Slik kan vi unngå å få en svart «hotellignende bransje» med profesjonelle aktører.

Hinter om strengere regler

New Yorks justisminister har sagt at mer enn 70 prosent av boligene som leies ut via Airbnb i realiteten er illegale hoteller, og har søkt om å få innsyn i Airbnbs data og en oversikt over verter med flere utleiesteder.

Selv om Airbnb ikke lover å dele denne informasjonen, hinter selskapet om strengere regler for utleie av flere boligenheter i byer der det er stort press på boligmarkedet, ifølge Business Insider.

- Når vi gjorde undersøkelser i New York, fant vi at noen verter ikke tilbød en lokal og god opplevelse for gjestene. Disse vertene bidro ikke til å gjøre sitt nabolag sterkere, forteller Katya Kukureko i Airbnb kommunikasjonsavdeling.

- Vi følger nøye med på våre verter verden over. Selv om vi jobber kontinuerlig for en tydelig og rett regulering, er lovene og reglene ulike i de 34.000 byene vi opererer i. Det betyr at vi er avhengige av at vertene følger lokale lover og regler, sier Kukureko.

Følg markedene med DN Investor

Anbefalt av DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert: