I et intervju i Dagens Næringsliv denne uken sier LO-leder Gerd Kristiansen at hun – Vi frykter et løsarbeidersamfunn , og at taxitjenesten Uber og resten av delingsøkonomiens inntog truer det norske velferdssamfunnet.

Les hele saken her: – Vi frykter et løsarbeidersamfunn

Utsagnene høster skarp kritikk fra Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.

LO-leder Gerd Kristiansen sier til DN onsdag at hun ikke klarer å se hva som skal være viktigere for LO enn prinsippet om mest mulig fast jobb. Foto:
LO-leder Gerd Kristiansen sier til DN onsdag at hun ikke klarer å se hva som skal være viktigere for LO enn prinsippet om mest mulig fast jobb. Foto: (Foto: Javad Parsa)

- LOs negative holdning ser ut til å bunne i at det viktigste er å bevare gårsdagens næringer og arbeidsplasser, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.

Han mener LO-lederen fremstår som «naiv» når hun omtaler sine bekymringer for dleingsøkonomiens påvirkning på norsk arbeidsliv.

- Delingsøkonomien reiser en rekke vanskelige spørsmål og det er behov for fornuftig regulering, men det å gå til angrep på den som fenomen og de innovative løsningene den gir, slik Gerd Kristiansen gjør, fremstår veldig naivt, sier han.

Delingsøkonomien på fremmarsj

- Abelia opplever at delingsøkonomien allerede er godt etablert i Norge, og ikke kan stoppes. Om sitatet i Dagens Næringsliv er riktig, tror LO-lederen faktisk at man kan stoppe delingsøkonomien. Det er på linje med å forby internett, sier Haugli.

Den fremvoksende delingsøkonomien, der varer og tjenester blir formidlet på nye måter gjennom smarttelefoner og internett, har tatt USA med storm. Milliardbedrifter som taxitjenesten Uber og utleieformidleren Airbnb vokser også globalt, og har inntatt Norge i stadig større grad. Det har også vokst frem en Delingsøkonomien skyter fart i Norge .

- For et land i omstilling er det urovekkende at lederen av den største arbeidstakerorganisasjonen er så prinsipielt negativ til teknologiske fremskritt og ikke ser mulighetene disse gir både til nye norske vekstnæringer og innovative løsninger som kommer oss alle til gode.

Får støtte av Arbeiderpartiet

Flere politiske partier støtter imidlertid Kristiansens utsagn i DN onsdag

- Vi deler bekymringen LO-lederen har om nye delingstjenester, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Fredric Bjørdal.

- Det er et klart behov for å se på regelverket vedrørende disse tjenestene.

Det er særlig faren for fremveksten av svart arbeid Bjørdal er bekymret for.

- Det er ikke et mål å stanse alle endringene, men vi må tilpasse de til vårt arbeidsliv og til vår velferdsmodell som er basert på at alle bidrar gjennom skatteseddelen, sier han.

- Vanskelig problemstilling

Også Høyre sier seg enig i LO-lederen syn på delingsøkonomien.

- Utfordringer med delingsøkonomiens fremvekst er at det kan utfordre noen av de beskyttende strukturene vi har i dagens arbeidsliv. Hvis de forvitrer, kan vi se et arbeidsliv som er mer uforutsigbart og utrygt. Det vil vi unngå, sier stortingsrepresentant for Høyre, Stefan Heggelund.

Høyre ønsker å kunne kombinere et organisert norsk arbeidsliv med fremveksten av delingsøkonomien og frilansarbeid ifølge Heggelund.

- Det er en vanskelig problemstilling. Man vil ikke stoppe en naturlig utvikling, men finne en løsning. Det er for tidlig å gå inn på konkrete tiltak for å regulere delingsøkonomien og arbeidsmarkedet. Det viktigste er først og fremst å skape en dialog mellom partene, sier han.

Vil bedre sosiale sikkerhetsnett

Nestleder og finanspolitisk talsmann i Venstre, Terje Breivik, er klar på at løsningen på problematikken LO-lederen fremmer er å bedre sosiale sikkerhetsnett for frilansere og selvstendig næringsdrivende.

- Delingsøkonomiens fremvekst stiller krav til samfunnet å ha beskyttelse også til disse gruppene i arbeidslivet, sier han.

Applauderer miljøgevinst

Mange aktører i delingsøkonomien trekker frem miljøfordelene ved å dele varer og tjenester mellom individer.

- Ved å dele mer, kan folk flest spare mye penger, samtidig som vi sparer miljø og naturen for unødvendig materielt forbruk, sier Hilde Opoku i Miljøpartiet De Grønne (MDG).

På tross av de antatte miljøgevinstene er det deler av delingsøkonomien MDG er skeptiske til, på lik linje med Kristiansens utsagn i DN onsdag.

- Det er viktig at arbeidstageres rettigheter ikke svekkes. Vi må ikke ukritisk bejuble alt som kaller seg delingsøkonomi. Man må skille mellom de tjenestene som legger tilrette for deling av gjenstander og tjenester, og de som primært vil tjene penger på at man skal utføre et arbeid uten normale arbeidstakerrettigheter, sier Opoku.

Se DNtv: Treningsmat: Taco

Treningsmat: Taco
Kokk Jonas Lundgren viser sine beste tips for sunn treningsmat. Denne uka lager han Taco som fastfood.
03:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.