Bildelingstjenesten Nabobil.no og den Reitan-eide kioskkjeden Narvesen inngår samarbeid om inn- og utlevering av private leiebiler. Allerede om én uke kan titusenvis parkerte privatbiler registrere seg for utleie ved norske flyplasser.

Nabobils Christoffer Moen, her på Gardermoen .
Nabobils Christoffer Moen, her på Gardermoen . (Foto: Adrian Nielsen)

Flyplass-tjeneste

Nabobil-gründer og markedssjef Christoffer Moen (25) mener avtalen åpner for en helt annen utnyttelse av den norske bilparken enn i dag, der 95 prosent av alle biler står stille i løpet av dagen. Han har allerede gjort over 1200 privatbiler tilgjengelig for leie, der selv super-elbilen Tesla Model S kan leies for noen hundrelapper.

- Utleier vil ha mulighet til å ha bilnøklene tilgjengelig hos Narvesen, og nøklene leveres også tilbake der. Slik kan privatbilen være tilgjengelige for flere leieforhold, dersom utleier er borte over en lengre periode, sier Moen til Dagens Næringsliv.

Bakgrunn: 0-100 på sekunder for privat leiebil

Enormt potensial

I første omgang vil utleieløsningen bli implementert i Narvesen-kioskene på norske flyplasser. Blir dét en suksess, står resten av landet for tur. Moen regner med å ha flyplass-systemet oppe og stå om en ukes tid.

- Når du starter leieforholdet så ser du hvor bilen er parkert via gps-kartet på mobilen, sier gründeren.

Avinor har over 20.000 parkeringsplasser tilgjengelig bare ved Oslo Lufthavn Gardermoen. Legger man til Bergen og Stavanger er det over 30.000. I tillegg finnes en rekke andre små og store aktører.

Vil endre vaner

På OSLs parkering på Gardermoen er døgnprisen mellom 180 og 424 kroner om man bestiller via nett, mens ukesleie varierer mellom 300 og 1600 kroner, avhengig av sesong.

Selv om utleier må betale for periodene bilen står parkert, vil man kunne redusere parkeringskostnadene og tjene gode penger på utleie, påpeker Moen. I tillegg vil tilreisende, som idag betaler store summer i det profesjonelle leiebilmarkedet, få et langt bedre tilbud, mener han.

Dessuten er det mye mer miljøvennlig at flere deler på én bil, sier gründeren.

- Målet vårt er både å endre forbruksvanene til folk, men også leiebilmarkedet, der forretningsmarkedet står for rundt 80 prosent av bransjeomsetningen, sier Moen.

Les også: Frykter ikke private bilutleiere

Møteplass

Kategorisjef Terje Noreng i Reitan Convenience er stadig på jakt etter nettbaserte konsepter med behov for sentrale kontaktpunkt. Han har årlig 90 millioner kunder innom sine Narvesen- og 7-eleven-kiosker, mens en halv milliard passerer utenfor.

- Vi har beliggenheten og tilgjengeligheten, og gjør hverdagen enklere både for leverandøren og kunden, sier Noreng til Dagens Næringsliv.

Kioskene under Reitan-paraplyen har forlengst etablert seg som en sentral for blant annet mobil- og posttjenester. På kundelisten finnes allerede selskaper som Mypack, DHL, OneCall og MyCall.

- Fornuftig for alle

Avtalen med nabobil er derfor en naturlig utvikling, påpeker Noreng. Han tror konseptet vil føre til at flere dropper sitt planlagte bilkjøp.

- Det er jo svært. Vi snakker miljø og om å utnytte ressursene på en bedre måte enn at alle som flyr har en bil som står og venter på seg. Dette er fornuftig for alle, både for biløkonomi og den grønne bølgen, sier Reitan-toppen.

Narvesen og 7-eleven har 520 utsalg over hele landet. Noreng ser nesten ingen grenser for hva kioskkjedene kan komme til å tilby.

Les også:NHH-professor om delingseksplosjonen:  - Man kan markedsføre fra en sofa

Han utelukker heller ikke at Reitan-systemet kan bli en resepsjon for utleie av private soverom og boliger, som via nett-tjenesten Airbnb.com. Tjenestene representerer også nye inntektskilder for kioskoperatøren, der Narvesen i nabobils tilfelle tar et mindre honorar som ligger innbakt i admistrasjonskostnadene for leieavtalene.

- Vi søker nå i markedet etter hvordan vi kan delta i den veksten som skjer i delingsøkonomien. Kundene vil i stadig økende grad gjøre sin handel på nettet, sier Noreng.

Les også: VW-salget faller etter jukseskandalen
Sjeføkonom: Kun et spørsmål om tid før konkursbølgen feier over landet
 

Her kan nordmenn få den rimeligste ferien på 13 år
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Se DN Tv: Se Tesla Model X

Se Tesla Model X
I skrivende stund lanserer elbilprodusenten Tesla og Musk selskapets seneste modell, SUVen Tesla Model X.
02:08
Publisert:

 

Se Jaguars nye splitter nye super-SUV

- Jeg gleder meg til denne
DNs biljournalist tar en forhåndstitt på Jaguars nye SUV.
00:25
Publisert: