I en ny rapport fra den europeiske reiselivsorganisasjonen Hotrec, med tittelen «Levelling The Playing Field», kritiseres politikere og skattemyndigheter for manglende oppfølging av nye aktører i reiselivsnæringen.

Utleieselskapet Airbnb og lignende aktører har tatt den globale reiselivsindustrien med storm, og har i de siste årene tatt betydelige markedsandeler fra den etablerte hotellindustrien (se faktaboks). I Norge har Airbnb ifølge selskapet selv over 8.400 utleieleiligheter, en vekst på 117 prosent det siste året.

- Selskapet har et image som delingsøkonomiselskap, men mesteparten av leilighetene har ikke noe med deling å gjøre, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i interesseorganisasjonen for norsk turistnæring, NHO Reiseliv.

Les mer om hva som rører seg i Gründer-Norge på DNgründer.

Skatteregister og maksleie

Devold mener dagens skatteytende pensjonater må gjøre seg om til skattefrie utleieleiligheter for å konkurrere om turistene dersom Airbnb ikke reguleres snarlig.

NHO Reiseliv-sjefen kommer med to konkrete forslag til reguleringer av det nye utleiemarkedet:

  • Innføre maksgrense for utleie på seks uker i året, slik det er gjort i andre europeiske byer. Leies boligen ut utover dette, regnes det som kommersiell aktivitet.
  • Innføre obligatoriske utleieregistre som gjør det lettere å skattlegge privat boligutleie gjennom selskaper som Airbnb.

Krohn Devold understreker at forslagene, som har grunnlagi Hotrec-rapporten (se faktaboks), ikke kan oversettes direkte til Norge, men må justeres blant annet i henhold til norske skatteregler.

Les også: Airbnb slår tilbake mot kritikkrapport

Ikke lenger «delingsøkonomi»

Rapporten argumenterer for at en av grunnene til disse plattformenes enorme fremvekst globalt kan sies å skyldes de manglende reguleringene og skattereglene verden over. Devold ser også dette problemet i Norge.

- Myndighetene er skikkelig på hæla når det gjelder å iverksette praksis for likebehandling av nye og gamle næringer. Skattemyndighetene må håndheve lovgivning for skattlegging av disse aktørene, sier hun.

Konsekvensen av dette blir ifølge organisasjonen skjev konkurransevridning, manglende skattebetaling og mindre trygghet for kundene. Funnene i rapporten støttes også i Norge.

- Airbnb er ikke lenger kun «delingsøkonomi» men en formidler av kommersiell skattbar aktivitet, sier Devold.

Airbnb har ifølge rapporten har gått fra å være en delingsplattform til en kommersiell plattform som bør reguleres på lik linje med hoteller og andre utleiere.

Airbnb slår tilbake mot kritikkrapport

Opplever økt press

Skatteetaten sier til DN at presset for regulering har økt, men assisterende skattedirektør Nina Schanke Funnemark mener presset ikke nødvendigvis er rettet mot riktig instans.

- Vi opplever et økt press på Skatteetaten for å ordne opp i utfordringer i delingsøkonomien gjennom kontroller og skatteregelverket. Vi ser at det pekes på Skatteetaten for å finne løsninger, hvor rette instans kanskje burde være løyvemyndighet eller andre organer som fører tilsyn med næringer, sier hun og understreker at Skatteetaten ikke er en tilsynsmyndighet.

Skatteetaten ønsker ikke å gå ut med spesifikke tiltak den bruker i møte med nye aktører i delingsøkonomien, men hevder den har stor oppmerksomhet rundt den digitale delingsøkonomien og tiltak rettet mot spesifikke bransjer.

- På generelt grunnlag er kontrollarbeid og risikoanalyse sentrale elementer. Utover det er vi selvfølgelig enig i kravet fra NHO om at private utleiere må etterkomme nasjonale skattekrav, sier Funnemark.

Skatteetaten regler for utleie av boliger er slik: Hvis du leier ut hele eller en større del av boligen din og inntektene overstiger 20.000 kroner er det skattepliktig, og utleie av sekundærbolig er skattepliktig inntekt uansett.

 

De ble kastet ut av Snapchat

Da bestemte NTNU-gründerne i Gobitech seg for å lage sin egen bildedelings-app.

Appen lar – i likhet med Snapchat – brukerne dele bilder med tekst på. Den avgjørende forskjellen er at den lar flere brukere poste i samme «story». Og nå har gründerne fått Trøndelags yngste milliardær med på laget.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Les mer her.

Ble kastet ut av Snapchat
Da bestemte NTNU-gründerne i Gobitech seg for å lage sin egen bildedelings-app. Nå har de fått Trøndelags yngste milliardær med på laget.
01:19
Publisert:

Kim kjører Uber, leier ut rom på Airbnb og har startet et vaskeselskap uten ansatte

Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere

Gründerblogg: Derfor bør din neste idé IKKE være en app(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.