Den amerikanske styringsrenten holdes uendret på mellom 0 og 0,25 prosent.

I kunngjøringen fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) og sentralbanksjef Ben Bernanke heter det at den amerikanske økonomien fortsatt sliter tungt, og at tempoet i veksten avtar. Likevel varslet heller ikke sentralbanken nye stimuleringstiltak i denne omgang.

Sikre arbeid
Sysselsettingen styrker seg bare langsomt, og ledigheten holder seg høy. Den prioriterte oppgaven nå er å sikre at så mange amerikanere som mulig er i arbeid og at prisene holder seg stabile, framholder sentralbanken i Washington

«Informasjon mottatt siden Federal Open Market Committee møttes i juni tyder på at den økonomiske aktiviteten har avtatt noe i løpet av første halvår i år», heter det blant annet i pressemeldingen fra Fed.

Ifølge sentralbanken vil renten holdes uendret til minst slutten av 2014.

Wall Street faller
På forhånd ventet samtlige 87 økonomer Bloomberg News har snakket at renten vil bli holdt uendret.

Nyhetene ble riktignok dårlig mottat på Wall Street, hvor indeksene faller rett etter at beslutningen ble gjort kjent.

Investorene hadde blant annet håpet at sentralbanken skulle annonsere nye lettelsestiltak og gi signaler om at renten holdes på de lave nivåene inn i 2015.

I en oppdatering fra Nordea Markets skriver analytiker Johnny Bo Jakobsen at det faktum at Fed ikke vil si noe om lav rente i 2015 trolig vil skuffe markedene.

Meldingen fra sentralbanken i forbindelse med rentebeslutningen var i stor grad lik den de ga etter juni-møtet.

«Sentralbanken viste imidlertid at de er rede til å gjøre mer for å støtte økonomien om nødvendig, da de sier i sin uttalelse at de vil nøye overvåke informasjon om økonomi og finansielle endringer og vil bistå med ytterligere tiltak når det er nødvendig», heter det imidlertid i oppdateringen fra Nordea Markets.

Les: Wall Street faller etter FED-beslutning

Stor spenning
I både USA og EU har investorer ventet spent på nye tiltak fra sentralbankene denne uka.

På det to dager lange rentemøtet vurderes det to spørsmål: Rettferdiggjør trusselen om en vedvarende vekst på under to prosent i økonomien flere tiltak, og vil Feds eksisterende verktøy gjør mer nytte enn skade?, skrev Wall Strett Journal tidligere idag.

Ifølge avisen var et nytt program for å kjøpe boliglån eller statspapirer for å få ned langsiktige renter bare et av tiltakene sentralbanken kunne komme opp med onsdag.

Nå vendes blikket mot Den europeiske sentralbank (ESB) som skal kunngjøre sin beslutning imorgen, torsdag.

Les mer:
USAs økonomi vokser langsomt
163.000 nye jobber i USA i juli
Oppgang i byggeinvesteringene i USA
Oljeprisen svekket før Fed-møte
Nervene i spenn før sentralbankmøter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.