Få kjenner navnet Symington, eller Symington-gruppen. Men nevner du navn som Graham’s, Dow’s, Warre’s og Blandy’s så nikker de fleste gjenkjennende, og noen kjenner også navn som Smith Woodhouse, Gould Campbell, Quarles Harris, Quinta do Vesuvio og Cossart Gordon eller Leacock. De er alle kjente merkenavn på gode portviner eller madeiraer. Symington-familien er i dag den største eieren av vinmark i hele Douro-dalen, portvinsområdet fremfor noe.

  Eventyret startet da skotske Andrew James Symington kom til Porto i 1882. Der kom han raskt inn i Graham-familiens portvinsprosjekter. I 1894 klarte han kunststykket å selge ti millioner liter portvin i det britiske markedet. I 1905 ble han partner i Warre & Co, som går for å være det eldste engelske portvinshuset med historie tilbake til 1670. Få år senere eide han firmaet alene. Warre-familien eide også Dow’s, og i løpet av kort tid overtok han også dette.

Ekspansjonen
Den store ekspansjonen kom i 1970 da Symington-familien kjøpte et av datidens tre mest berømte portvinsselskaper, W & J Graham & Co, og søsterselskapet Smith Woodhouse & Co.

Det siste store kjøpet kom i 1989 da selskapet kjøpte Quinta do Vesuvio, som mange mener er den beste eiendommen for portvinsproduksjon i hele Douro-dalen. Denne eiendommen drives nærmest som et fransk vinslott, og ikke som vanlig, i en eiendom hvor druene skal inngå i et selskaps totale produksjon. Her er det med andre ord en Single Quinta Vintage Port nesten hvert år.

Vintage Port har alltid vært de «britiske» husenes stolthet og spesialitet. Med satsingen på Quinta do Vesuvio har Symington-familien brutt denne tradisjonen.

 Britisk stolthet
Men veksten kostet. På 70- og 80-tallet laget Symington-konsernet stadig svakere viner fra toppmerkene Graham’s, Warre’s og Dow’s. I en storstilt smaking i den portugisiske byen Sintra for noen år siden, stilte selskapet opp med alle vintagene fra Dow’s, Warre’s og Graham’s tilbake til 1963 og til og med et par stupdykk tilbake til 1955 og 1945. Smakingen viste ujevn kvalitet, en god 1963 fra så vel Warre’s som Graham’s, en fabelaktig 1970 fra Graham’s og Dow’s (1980 og 1983 er gode). Nevnes må også Quinta do Vesuvios 1997 årgang, som var suveren.

Men fra 1994 har portvinene fra Symington igjen plassert seg helt i tet.

 Tråkkeroboter
Toppkvalitets portvin har lenge vært den siste store bastionen for fottråkket vin. Portugal er imidlertid ikke lenger Europas fattige fetter, og menneskefoten er blitt mangelvare. Derfor har Symington-gruppen gått i front når det gjelder å innføre tråkkeroboter.

Det er ikke uten grunn at noen portvinsprodusenter har holdt fast på fottråkket portvin. Portvin gjærer i svært kort tid fordi gjæringen blir stoppet av en solid dose sprit når den er kommet omtrent halvveis. Vinen trenger rett og slett den intense massasjen for å trekke ut maksimum smak og aroma.

Når det gjelder portvin i Norge har Symington-familien en rekke lanseringer både i basislisten og i bestillingslisten. En rekke årganger med fantastiske Vintage Port og noen gode Tawny’er, i en britisk nøttepreget stil er lansert i bestillingslisten. I basislisten er det mer kommersielle produkter som er tilgjengelige.

 Svakvin og madeira
Symington Family Estates satset på svakvin på 90-tallet. Vinene var ok, men heller ikke mer. I 1998 gikk de i samarbeid med Bruno Prats, som i mange år hadde drevet Cos d’Estournel i Bordeaux. Resultatet var Chryseia 2000. Vinen fikk internasjonale akklamasjoner. I 2002 skapte de annenvinen Post Scriptum. Begge vinene er blitt bedre med årene, og også familiens Altano er blitt en meget god billigvin.

I 1989 skjøt familien inn penger også i The Madeira Wine Company slik at de ble sittende i kontrollsetet der også. The Madeira Wine Company er det største vinselskapet på Madeira og selger merker som Leacock, Cossart & Cordon og Blandy’s.

Et utvalg Symingtonviner:

Rødvin

56662 Altano 2006
Symington Family Estates
Douro, Portugal
Kroner 99,90 bestilling
83 poeng
Stenberg & Blom
En av polets beste billigviner. Flott frukt, selv om den kanskje må trekkes litt for et visst brent preg. Moreller, plommer og solbær samt litt krydder. Stoffrik, sødmefull. Flott! Nå

Portvin

57518 Graham’s Vintage 1966
Symington Family Estates
Douro, Portugal
1966 kroner, bestillingsutvalget
94 poeng
Stenberg & Blom
En moden, storslagen portvin til julens fred og ro. Prisen er høy, men slett ikke gal sammenlignet med utlandet. 1966 er en undervurdert årgang; den kom i skyggen av 1963 som alle lovpriset. Og da 1970 kom. ble 1966 glemt. I 1966 ble det laget noen få veldig gode viner, de beste bedre enn de beste i 1963. Graham’s er ikke best i 1966, men det er en god vin, og den er moden nå. Herlig duft av kakefioler, tørkede frukter, sjokolade og julekrydder. Vinen er balansert, frisk og passe søt. Med en konsentrasjon de fleste 1963-vinene mangler, og en lang fin avslutning. En vin til å kose seg med! Bare noen få flasker tilgjengelig, men noen få til kommer i midten av desember. Nå til 2020.

57519 Graham’s Vintage 1980
Symington Family Estates
Douro, Portugal
790 kroner, bestillingsutvalg
92 poeng
Stenberg & Blom
Kakefioler, anis, blåbær, syltede kirsebær, hvit sjokolade og tørkede frukter. Flott vin med god balanse mellom sødme og friskhet. Passe søt, passe intens. Nå til 2015

41901 Gould Campbell Vintage Port 2000
Symington Family Estates
Douro, Portugal
529 kroner, bestillingsutvalg
94 poeng
Stenberg & Blom
Mørk, litt lukket. Aroma av mørke moreller, noe treverk, svakt, hint av te og fioler. Intens stram og konsentrert smak i en litt tilbaketrukket stil. Dette blir en klassiker med lagring. 2015-2040

11093 Smith Woodhouse LBV 1995
Symington Family Estates
Douro, Portugal
239 kroner, basisutvalg
89 poeng
Stenberg & Blom
Sammensatt, flott vin med duft av fioler og lakris, tørkede frukter og noe blåbær. Aromatisk. Balansert, fin smak. Deilig å drikke nå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.