Det private nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI), som regnes som et talerør for al-Qaida, meldte onsdag at gruppen «La katiba des moulathamines» (Den maskerte brigaden), står bak angrepet mot Statoils gassanlegg i Algerie.

Lederen for gruppen skal være den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar.

Belmokhtar, som har kallenavnet ”den enøyde”, skal ifølge ANI ha blitt trent i en av al-Qaidas treningsleire i Afghanistan på begynnelsen av 1990-tallet. Deretter reiste han tilbake til Algerie for å kjempe mot det algeriske regimet.

Belmokhtar advarte i sommer mot utenlandsk inngripen i Mali. Nylig gikk Frankrike militært inn i det sentralafrikanske landet.

Belmokhtar har tidligere stått bak flere gisselaksjoner, og er kjent for å bruke vestlige gisler til å presse ut høyest mulig løsesummer som han bruker for å finansiere driften av sin organisasjon, skriver TV 2 på sine nettsider onsdag.

Gruppen hans skal ha klart å få ut så mye som 600 millioner kroner i løsepenger på forskjellige gisselaksjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.