Finanskrisen førte til frykt for en kjapp oppbremsing av investeringsnivået i norsk oljebransje, men allerede nå kan krisen være historie i oljeserviceindustrien.

Analysebyrået Rystad Energy tror nå på en byggeboom uten like i årene som kommer:

* Opp til 20 nye selvstendige utbygginger og minst 50 nye undersjøiske installasjoner vil komme i produksjon det neste tiåret.

* Det norske markedet for oljeservicetjenester og produkter vil øke fra rundt 200 milliarder årlig nå, til rundt 300 milliarder årlig i 2016.

* Den totale sengekapasiteten offshore vil øke fra 11.000 til over 13.000 fra 2009 til 2011 ved at det bygges to nye hotellplattformer og andre nye rigger og flytere.

Seawell vil være med på boomen. Se video her:

Flere tror på gode tider
Forrige syklus toppet seg i 2008, etter tre år med kraftig boom. Etter to år uten nesten noe aktivitet har startskuddet nå gått for en ny bølge med høy aktivitet, mener Fondsfinans-analytiker Ole André Hagen om riggbransjen. Riggselskapene har for alvor begynt å fylle opp ordrebøkene hos asiatiske verft.

John Fredriksens riggselskap Seadrill har lagt inn store bestillinger, Bjarne Skeie har lagt in nye ordre, og igår skrev DN.no om investor Øystein Stray Spetalens ferske milliardinvesteringer. Hans riggselskap Standard Drilling har bestilt et jackup-nybygg til en verdi av en drøy milliard kroner.

- Nå er det en ny fase i riggmarkedet. Vi er igjen i en bestillingsfase, og vi var også med på den forrige. Vi fant ut at det nå var mulighet for å posisjonere seg riktig, sier Ferncliff-sjef Martin Nes til DN.no.

Les mer: Tror på ny riggboom

Venter kamp om kompetanse
Jaran Rystad i Rystad Energy tror at en aktivitetsdrivende faktor vil være oljeprisen. Som skal opp.

- Vi vil få en ny skvis i leverandørindustrien, sier leder Jarand Rystad i Rystad Energy til DN.

Han skisserer en fremtid der det kommer til å bli langt større kamp om leverandørtjenester og kompetanse enn i dag.

- Det har vært funnet 800 millioner fat per år på norsk sokkel de tre siste årene, sier Rystad. Nå må funnene bygges ut.

Les også: - Riggene ser ikke spesielt billige ut (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.