På et år tas det flere bilder enn det er tatt bilder, hittil i historien. Siden det første bildet ble fremkalt på midten av 1800-tallet. Den digitale revolusjonen har for lengst gjort fotografering til verdens mest utbredte hobby. Over halvparten av bildene tas med en smartmobil, og tusener av mobilbildene deles umiddelbart på nett slik at andre kan se dem.

Men kvaliteten er så som så. Mobilbilder blir sjelden rammet inn og hengt på vegg, eller brukt i fotobøker. De fleste er klar over at de tekniske begrensningene ikke gir like god bildekvalitet som et godt digitalkamera kan gi. Derfor selges det millioner av kameraer, til folk som vil ha noen bedre enn smartmobilen. De mer avanserte kompaktkameraene og systemkameraene, er de mest populære kameratypene.

De leverer bildekvalitet ingen mobil er i nærheten av, og er mer fleksible verktøy for en som ønsker å utvikle sine kreative evner med et bedre kamera. Best av alt, alle er små, lette og tar ikke mye plass. Praktisk når man skal ha med kamera overalt. Når størrelse og kvalitet betyr mest, er dette sju gode kameravalg.

Kompaktkameraer:

Sony Cyber-shot DSC-HX50V

 

Verdensmester i lengde
Sony-kameraet har alt som skal til for å friste ivrige nybegynnere. Det er vanskelig å finne noen mangler.

Som vanlig har Sonys ingeniører gjort en prisverdig jobb med å pakke inn mye utstyr, uten at kameraet eser ut og blir lite lommevennlig. Ingen andre kameraer på markedet er så lite, og har like mye zoom. Det nærmeste man kommer er 20 x zoom. Her er det 30 x optisk zoom! Det rekker til landskapsbilder på 24mm vidvinkel, portretter på 100mm tele, eller til å fotografere dyr som er langt unna, med oppsiktsvekkende 720mm! Kameraer med så mye zoom er gjerne plaget av dårlig lysstyrke, treg autofokus, og varierende optisk skarphet, men HX50V klarer seg forbausende bra.

Sony HX50V er en utmerket reisekamerat, som gir fotografen god kreativ kontroll. Selv om kameraet er søkklastet med funksjoner, er kompromissene tydelige. Likevel godkjent, men ikke noe å rope halleluja for. Dette kameraet kjøper man fordi man digger mye zoom. Ingen andre grunner.



FujiFilm X20

 

Klassisk kvalitet
Litt for stort til å kalles et lommekamera, men FujiFilm X20 besitter en rekke overbevisende kvaliteter, og leverer en knallsterk søknad om å få bli med ut.

Hvis man bare skal ha ett kamera, er X20 et godt kompromiss. Selv om det er litt større enn de fleste kompaktkameraer, og like stort som kompakte systemkameraer, er det et fortreffelig allroundkamera. Grunnen til det er superb optisk kvalitet, lyssterk optikk med silkemyk manuellzoom på 28-112mm, en praktisk optisk søker, og en ny bildebrikke. Som er større enn vanlig for kompaktkameraer, og med Fujis unike arrangering av RGB-sensorene som fanger opp rødt, grønt og blått. Få kompaktkameraer har så mange likhetstrekk med et avansert systemkamera, og veldig få av dem er i nærheten av samme bildekvalitet.

Få kompaktkameraer kombinerer så høy bildekvalitet med så god brukeropplevelse. X20 er så lett å jobbe med, at det i seg selv er en god grunn til å velge det foran andre kameraer, og det er tross begrensningene, ikke mye å utsette på bildekvaliteten for et kamera i denne klassen. Dersom prisen ikke er avskrekkende, er FujiFilm X20 et av de tre-fire beste kompaktkameraene man kan velge i dag.



Olympus Stylus XZ-10:

 

Lommevennlig og kjapp
Dette kameraet går ikke bare ned i bukselommen, det trives utmerket i det fri, og bildekvaliteten holder absolutt vann.

Olympus XZ-10 er en slags light-utgave av proffkompakten XZ-2, men mindre, lettere, billigere og nesten like bra. Hvilket ikke er så dumt. For XZ-2 er nemlig relativt stor. Den vippbare skjermen gjør kameraet tykkere, og størrelsen er på grensen til å kvalifisere som lommekamera. Derfor XZ-10. Et interessant alternativ, med nesten samme oppskrift. En tilsvarende 12 Mp bildebrikke, lyssterk optikk, funksjonsring rundt objektivet, programmerbar sådan og pekeskjerm – lyder fristende. At det kan lagre råfiler, har ganske skikkelig HD-video og føles velbygd, taler i dets favør. XZ-10 kan også bruke FlashAir minnekort, for trådløs overføring av bilder fra kameraet.

Olympus XZ-10 er et ypperlig nummer to kamera. I tillegg til et systemkamera. Men det er også et anvendelig kamera for alle som ikke trenger et avansert systemkamera, men verdsetter kombinasjonen av diskret fysikk med god bildekvalitet. Fullt av kompromisser, selvsagt, men et meget godt valg når kameraet må passe i lommen.

KOMPAKTE SYSTEMKAMERAER:

Olympus PEN E-PM2:

 

Ulv i fåreklær
Olympus lille PM2, passer som hånd i hanske, for nybegynnere som kjøper sitt første systemkamera.

Ikke bare er det lite og lett - det er faktisk bare Nikon J3 som er særlig mindre, det har også samme teknikk som Olympus toppmodeller. OM-D og P5. Med færre knapper og enklere betjening, er læreterskelen overkommelig. Kameraet klarer serieopptak på 8 bilder/s, det har pekeskjerm hvor du kan fokusere og ta bildet med fingeren på skjermen, og separat blits. PM2 har også en kontakt for tilkobling av elektronisk søker, separat mikrofon, eller makrolys. Med 11 filterinnstillinger, og råfilopptak, er det noe for en hver kreativ sjel i PM2.

I PM2 er bildekvaliteten i toppklasse, og med lynrask autofokus og enkel betjening, er Olympus PEN E-PM2 et godt valg for nybegynnere.



Nikon 1 J3

 

Lynrask og kompakt
Når størrelsen og brukervennlighet er viktig, kan Nikon 1 J3 være et spennende valg.

Det lekre Nikon-kameraet er blant de minste systemkameraene i markedet. Og det aller raskeste. Hva sies om skuddtakt på 15 bilder/s, i full oppløsning, og med rask autofokus. Med både fase- og kontrastbasert autofokus, er det raskere enn det meste, og banker selv dyre proffkameraer. J3 er rettet mot nybegynnere og amatører, noe man merker godt på hvor enkelt alt er lagt opp. Et funksjonshjul på toppen, og få knapper som gir deg tilgang til innstillinger, og en oversiktlig skjermmeny, taler sitt tydelige språk. Kameraet har en rekke interessante funksjoner, som film-snapshot, som tar en kort videosnutt som avslutter i et stillbilde. Eller sakte filmopptak med 400 eller 1200 bilder/s, som kan spilles av i slow motion.

Nikon 1 J3 er et godt valg særlig for nybegynnere. Bildekvaliteten holder mål i massevis, og den enkle betjeningen, størrelsen og kjappe reaksjoner, gjør J3 til et spennende alternativ i denne klassen.



Sony NEX-3N

 

Prisverdig systemkamera
Med bildekvalitet i toppklasse, og prislapp i budsjettklasse, er Sony NEX-3N et prisgunstig kvalitetskamera.

Med moderate 4 bilder/s, er 3N langt fra det kjappeste kameraet. Ikke har det pekeskjerm, blitssko eller wi-fi, men hvis bildekvalitet og pris er viktig, er dette kameraet for deg. Sony-kameraet har en vippbar skjerm, som kan vendes fremover for selvportretter. Det har også en kompakt 15-50mm zoom, hvor man kan zoome elektronisk. Enten på objektivet, eller progressivt fra en bryter på toppen av det lille kameraet. Med en 16 megapiksler bildebrikke i APS-C-format (større enn i Nikon 1 og Olympus PEN) - blir objektivets diameter relativt stor, og objektivet ditto stort. I forhold til det knøttlille kamerahuset.

Sony NEX-3N er veldig mye kamera for pengene. Utvalget av objektiver til NEX-kameraene øker stadig, og med bildekvaliteten siste generasjon kameraer har, tyder mye på at Sony er et smart valg.



Canon EOS 100D:

 

Verdens minste speilrefleks
Mindre enn dette blir det ikke. I hvert fall ikke om en tradisjonell speilrefleks står øverst på ønskelisten.

Mange har forsøkt å krympe de ellers relativt store speilrefleksene. Pentax, Sony og Nikon har hatt varierende hell, men Canon har fått det til med EOS 100D. Et kamera som er basert på teknikk hentet fra det kompakte systemkameraet, EOS M. Det betyr 18 megapiksler, pekeskjerm, og hybrid autofokus, som skal fungere bedre under varierende lysforhold. Selv om kamerahuset er rekordlite for en speilrefleks med bildebrikke i APS-C-format, ser det ut som en tradisjonell speilrefleks. Optisk søker, innebygget blits, blitssko og god batterikapasitet, er på plass. Det samme er et nytt 18-55mm zoomobjektiv. Som har fått en lydløs og lynrask autofokusmotor, og forbedret optisk ytelse.

Canon EOS 100D er et godt kjøp for nybegynneren, som ikke lar seg avskrekke av prisen. Hvis man foretrekker et tradisjonelt speilreflekskamera, med alle fordelene det medfører, er dette et godt valg. Fordi bildekvaliteten er god, og brukervennligheten upåklagelig. Og så er det en fin reisekamerat, siden det ikke er stort og tungt å ta med på ferie.

Les flere tester i vår testseksjon.