I anledning vinterferien så har Den politiske situasjonen invitert selveste valgforsker og professor emeritus Bernt Aardal til studio. Her analyserer vi Aps katastrofeutvikling. Men partiet har karet seg oppover fra dype bunner før, og kan få det til igjen.

Og hva med Høyres vekst? Utviklingen er neppe et tegn på at folk i sitt vesen er blitt mer borgerlige. Kanskje skyldes oppgangen mer en vag erindring av trygg krisestyring gjennom pandemien, og Støre-regjeringens massive problemer. Motstanderens misère kan som kjent virke stimulerende.

Bernt Aardal på et DN-arrangement med tittel
Bernt Aardal på et DN-arrangement med tittel "Allsang på sperregrensen". Om sperregrensen for partier på Stortinget. (Foto: Mikaela Berg)

Professoren er også skeptisk til Evas «inndeling» i populistister og ansvarlige politikere, blant annet fordi populist gjerne brukes som skjellsord. Også blir det for enkelt, sier Aardal som mener han har sett folk fra alle partier fri hemningsløst til folkedypet når de kommer i opposisjon. Det er en del av politikkens vesen, mener han.

Og TikTok, bestselgerbøker og instragramkonti er ingen garanti for oppslutning om parti og politikk, selv om profilene blir både kjente og populære av det. Det er dels på grunn av valgsystemet. I Norge stemmer vi på partier og ikke personer. Dermed må personlig profilering kobles direkte til sakene og politikken for å få effekt på oppslutning.

Lytt til episoden og bli opplyst, her:

Lik, del og abonner på Den politiske situasjonen, en podkast fra Dagens Næringsliv om politikk og bare politikk. Ute hver uke, nesten alltid på torsdager.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.