Beredskap handler om å bruke en masse tid og ressurser og tankekraft på å forestille seg hva som kan komme til å skje i en nasjonal krise. Her står regjeringen til stryk, ifølge koronakommisjonen.

«Regjeringen var informert, men ikke forberedt», slo kommisjonsleder Stener Kvinnsland fast onsdag ettermiddag. Det vil si myndighetene visste alt om risiko for å bli rammet av pandemi, men hadde ikke gjennomført øvelser, ikke laget scenarioer, sto med tomme beredskapslagre og ingen god plan for å fylle dem opp.

Eva Grinde og Frithjof Jacobsen tar hver uke for seg Den politiske situasjonen i en podkast om politikk fra Dagens Næringsliv.
Eva Grinde og Frithjof Jacobsen tar hver uke for seg Den politiske situasjonen i en podkast om politikk fra Dagens Næringsliv. (Foto: Fartein Rudjord)

En lignende kritikk veide tungt i 22. juli-rapporten, en kritikk Høyre brukte som motor i valgkampen 2013. Med oss skal ressursene finne hverandre, sektorene skal snakke sammen Det er gjennomføringskraft som skal gjelde, ingen planer skal bli liggende i en skuff, sa Erna den gangen.

Det gikk altså ikke helt sånn, og det snakker vi om i den nyeste episoden av:

Lytt til podkasten i Itunes, Spotify eller hvor som helst ellers der podkaster bor. Og hvis du abonnere så får du melding hver uke når det kommer ny episode. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.