Krig er en videreføring av politikk, utført med andre midler, sa general og krigstenker, Carl von Clausewitz. Her i den politiske situasjonen undertrykker vi eksistensiell angst, håper intenst at Putins flekking av atomtennene forblir politikk, og insisterer på å diskutere saken med et kaldt hode.

For nå pågår det et farlig psykologisk spill mellom Russland og Vesten. Putins mål er å skremme, splitte og dermed svekke Vesten. Norge og andre land må prøve å svare med å ikke bli så skremte, men heller mane til samhold og ro. Samtidig må vi visst være «årvåkne».

For med Putin og hans kumpaner i Kreml, går det ikke an å være sikker på noen ting. Og hva gjør Nato om Putin bryter atom-tabuet, og bruker taktiske atomvåpen i Ukraina? Foreløpig er strategien å avskrekke maksimalt. Diktatoren i øst får tydelig beskjed om at det vil gå ham og Russland riktig, riktig ille om han prøver seg på noe sånt. Samtidig ville en direkte inngripen fra Nato/USA for eksempel fra luften for å ta ut russiske militære styrker og materiell i Ukraina, eskalere krigen drastisk. Hva vil da være Putins neste trekk?

Og her hjemme prøver regjeringen å forklare sin egen krise med Ukrainakrig og kraftmangel. Men de hjelper også godt til selv. Når de sender statssekretær Wegard Harsvik til NRK, for eksempel, pipler det ut dråper som ligner på Arbeiderpartiets tradisjon for maktarroganse. Det har de ikke råd til, og i hvert fall ikke nå.

Hør episoden her:

eller hvor som helst der du liker å høre dine podkaster. Last ned, lytt, del og abonnér!

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.