Norsk økonomi fortsetter å trosse meget svake internasjonale konjunkturer, skriver Statistisk Sentralbyrå i sin ferske rapport om Konjunkturtendensene for Norge og utlandet.

Og det er lave renter og høy etterspørsel fra petroleumsnæringen er de to hoveddriverne bak den norske oppgangen som startet ved årsskiftet 2010/2011. Det er ventet at aktivitetsveksten holder seg ganske høy i lang tid.

- Svak etterspørselsutvikling internasjonalt bidrar til forskjellig produksjonsutvikling i ulike bransjer. Dette virker også dempende på fastlandsnæringenes investeringer. Likevel vil disse investeringene trolig øke en del i tiden framover, men mindre enn det som har vært vanlig i konjunkturoppganger. Veksten i innenlandsk etterspørsel vil samlet sett øke noe i 2013, men deretter gå litt ned. Dette vil motvirkes av at den internasjonale veksten da trolig tar seg litt opp, skriver SSB.

Lavere boliglånsrente på vei
Lave internasjonale renter, sterk krone, lav inflasjon og moderat press i arbeidsmarkedet har ført til svært lav norsk styringsrente.

Kombinert med redusert usikkerhet i rentemarkedet har dette bidratt til at pengemarkedsrenten har falt med godt over ett prosentpoeng i løpet av ett år, til 1,9 prosent i begynnelsen av desember.

- Vi legger til grunn at den vil holde seg på om lag dette nivået ut hele 2013. Boliglånsrenten følger i stor grad pengemarkedsrenta med et tidsetterslep. Ifølge våre beregninger vil det nås en bunn i slutten av neste år, hvor den da ligger om lag 0,25 prosentpoeng lavere enn dagens nivå, skriver SSB.

Rom for markert vekst
Gjennom 2014 og ut 2015 regner SSB med at styringsrenten gradvis settes opp, slik at pengemarkedsrenten kommer opp i vel fire prosent i slutten av 2015. Boliglånsrenten anslås da til å være på i overkant av 5 prosent.

Samtidig fortsetter høy inntektsvekst i husholdningene å bidra til økt forbruk.

Høy vekst i reallønn, sysselsetting og stønader bidrar til at husholdningenes realinntekter øker klart både i 2012 og i de neste to årene. En betydelig del av inntekten spares, og sp#229en vil, ifølge beregningene, stige til over 9 prosent av disponibel inntekt i 2014.

- Det vil likevel bli rom for en markert konsumvekst de neste årene. I 2015 vil økende renter bidra til å redusere inntektsveksten, men redusert sp#229 vil føre til at konsumveksten likevel holder seg høy, skriver SSB.

Les også:

<b>- Minst fire år til med vekst</b>

<b>Her er det eneste som truer Norge </b>

DN.no kommer tilbake med mer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.