Googles Nexus-telefoner er en serie smarttelefoner som hver høst skal sette en standard. Nexus-telefonene skal være først med den seneste versjonen av Android, og de skal helst ha den råeste ytelsen også. Her er det ingen paljetter og hornmusikk, bare rå ytelse og Android i sin reneste form.

Tidligere har dette betydd at Nexus-telefonene har vært nisjeprodukter for spesielt interesserte. Men årets Nexus kan forandre på dette.

Android 4.4 Kitkat
Sentralt i Nexus 5 er den nye versjonen av operativsystemet, Android 4.4 Kitkat. I denne oppdateringen er mange av endringene godt synlige, i tillegg til at det ligger mye i bakgrunnen.

Kitkat er utvilsomt den peneste versjonen hittil. Min oppfatning er at den utilpassede, rene versjonen som finnes på Nexus 5 er minst like brukervennlig som bestselgerne til Samsung.

Det grafiske grensesnittet er basert på at alt man ikke ønsker å se skal bort. Statuslinjen og knappene forsvinner når du leser bok eller ser film, men kommer tilbake med et fingersveip.

En stor endring for mange er at SMS nå er integrert i Googles egen Hangout-app for meldinger og videosamtaler. Dette er greit nok, men dessverre fungerer ikke sms til femsifrede nummer, som saldosjekk mot en bank. Google har også utelatt en knapp for linjeskift på tastaturet, noe jeg faktisk savner ofte. På den andre siden har Kitkat støtte for Emoji-tegn, til glede for yngre brukere.

Likevel, Google burde latt den «gamle» sms-appen ligge igjen, så man selv kan velge hvilken app man vil bruke til sms.

Også telefon-appen har fått endringer. De mest brukte kontaktene profileres automatisk og Kitkat gjør automatisk nummeroppslag i Googles egen bedriftsbase ved innkommende anrop.

Det er helt klart gjort store endringer i måten systemet håndterer bytting mellom apper også, det går utrolig fort.

E-post-appen er viktig for mange og her har det skjedd mange endringer. Brukervennligheten er høy, responstiden er rask og det er ingen irritasjonsmomenter.

Design
Nexus 5 er i seg selv kanskje ikke noen designperle. Den er svært ordinær, nærmest minimalistisk i stilen. Bakdekselet er svakt buet og har en gummiaktig overflate som gjør at telefonen ligger godt i hånden.

Skjermen på fem tommer er svært skarp og lyssterk, ingenting å utsette på den.

Nexus 5 er ingen skrytetelefon å legge på bordet, men den er funksjonell og trekker fokus mot det som tross alt er viktigst – skjermbildet.

Multimedia
En svært positiv overraskelse er det gode kameraet i telefonen. I de aller fleste tilfeller tar Nexus 5 skarpe bilder med naturlige farger og godt med detaljer. Nexus-telefonene har ikke alltid vært like gode på dette feltet, men denne gangen er det ingen grunn til å velge noe annet om kamera er viktig.

Her finnes også en innebygget equalizer som gjør at man kan endre lydinnstillingene så lyden blir best mulig uavhengig av hva slags høyttalere man spiller på og hva man spiller. Equalizeren fungerer på all lyd og i alle apper dersom disse støtter endring på lyden.

Skjermen er svært god å se film på, til og med utendørs. Her er det ingen utfordring å vise HD-film uten hakking heller.

Konklusjon
Google Nexus 5, produsert av LG, er en telefon det er en drøm å bruke. Alt flyter som smurt og det skal bli veldig spennende å se hvordan andre produsenter omfavner den nye versjonen.

Google Nexus 5 er den første Nexusen som er så bra som den er, at den fortjener en plass på toppselgerlistene.

Følg vår anmelder på Twitter:Se også disse testene: