Dollaren styrker seg mot de fleste valutaer ettersom en renteøkning rykker nærmere i USA samtidig som den europeiske sentralbanken (ESB) mandag startet opp kjøpene av statsobligasjoner fra eurosonelandene.

Rett før klokken halv ti tirsdag formiddag ble dollarkursen notert til åtte kroner blank for første gang siden 31. mai 2002. Allerede en halv time senere har dollaren styrket seg videre til 8,03 kroner.

-Dette er høyt, sier valutaanalytiker Magne Østnor i DNB.

Han viser til at dollarstyrkelsen har pågått over lengre tid, men skjøt fart etter arbeidsmarkedstallene fra USA forrige uke som var betydelig sterkere enn forventet.

-Det er ofte slik at når kronen svekker seg mye, så ser vi kommersielle interesser etter å kjøpe kroner. Bakgrunnen for det er at de kommersielle aktørene i Norge preges av eksportbedrifter som benytter svakere nivåer i kronen til å sikre og hente hjem eksportinntekter fremover i tid. Får de med seg fem-ti prosent ekstra på kursen, så slår det rett inn på bunnlinjen, sier Østnor.

Nå er imidlertid ikke disse aktørene like aktive lenger.

-Eksportbedriftene har allerede benyttet seg av svake nivåer i kronen for å hente hjem disse inntektene. Når kronen fortsetter å svekke seg, så har de ikke lenger samme behov eller mulighet til å fortsette å gjøre det samme, sier valutaanalytikeren.

 

Kan styrke seg ytterligere

Svake norske nøkkeltall fredag og nordsjøolje som har falt tilbake til 58 dollar fatet er med på å begrense interessen for norske kroner.

-Betyr det at dollaren kan styrke seg ytterligere?

-Det er klart den kan. Vi er litt av den oppfatning at en periode nå fremover, så venter vi å se svake nøkkeltall fra norsk økonomi. Effektene i realøkonomien av lavere oljepris har vi ikke sett i særlig grad ennå. I tillegg er det slik at med en sentralbank i kuttemodus, altså større sannsynlighet for kutt enn for heving, så demper det interessen for kroner. Så vi utelukker ikke en noe svakere krone i det korte bildet, sier Østnor.

Senere i dag kommer de norske inflasjonstallene for februar, og skulle disse komme godt på nedsiden av forventningene tror Handelsbanken Capital Markets det kan bli store intradag bevegelser og en svakere kronekurs.


Sjekk ut vår valutaside med valutakalkulator

«Kongen på haugen»

Natt til tirsdag ble euro handlet under 1,08 dollar for første gang siden september 2003, og kursen holder seg i morgentimene på omtrent dette nivået.

Nordea Markets fremholder at euro-dollar på det laveste var på 1,0785, som er nær støttepunktet og bunnivået på 1,0765 fra 2003. Brytes dette gulvet, vil bevegelsen mot 1,00 dollar kunne bli rask, ifølge bankens morgenrapport.

Banken mener også at en gradvis liberalisering av yuan tilsier at dollar vil være «kongen på haugen» i lang tid fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: - Stort potensial for mange rare markedseffekter
 

- Vi får ikke krakk og krise i økonomien