Klokken 18.43: Oppdatert med at Tyskland vil sende stridsvogner til Ukraina.

Tyskland gir også grønt lys til at Polen og andre land kan sende tilsvarende tyskproduserte stridsvogner til Ukraina, opplyser det tyske avisen Der Spiegel.

Meldingen er ennå ikke bekreftet av den tyske regjeringen.

Tidligere tirsdag kom det imidlertid meldinger om at USA nå har konkrete planer om å sende amerikanske Abram-stridsvogner til Ukraina.

Det har i flere måneder pågått en debatt om stridsvognene, og Scholz' regjering har vært svært skeptisk til at Tyskland alene skal gi grønt lys for leveranser av stridsvogner. Flere land har gitt uttrykk for et ønske om tysk tillatelse til å sende tyskproduserte stridsvogner, og spørsmålet om å sende Leopard-vogner fra tyske lagre er også blitt reist.

Storbritannia ga nylig Ukraina løfte om leveranse av noen Challenger-stridsvogner, og etter de amerikanske signalene om leveranser av Abrams kan det se ut til at det nå er enighet blant de allierte om saken.

USA vurderer å sende stridsvogner

USAs konkrete plan om å sende stridsvogner til Ukraina ble kjent tidligere tirsdag, og ifølge amerikanske tjenestemenn kan en kunngjøring ventes i løpet av inneværende uke, skriver The Wall Street Journal. Også Reuters har fått bekreftet planene fra to anonyme kilder i Biden-administrasjonen.

En eventuell amerikansk beslutning om å forsyne Ukraina med Abrams M1-stridsvogner vil bli tatt i samråd med Tyskland.

Verken Det hvite hus eller Pentagon vil kommentere opplysningene.

Abrams M1-stridsvognene ble tatt i bruk av det amerikanske forsvaret i 1980, men har siden gjennomgått flere oppgraderinger. Det er bygd over 10.000 av dem, og USA har benyttet dem både i Irak og Afghanistan. Flere land har denne typen stridsvogner i sitt arsenal, blant dem Egypt, Kuwait, Saudi-Arabia og Australia.

Svært kompliserte

En høytstående tjenestemann i Pentagon, Colin Kahl, opplyste i forrige uke at USA inntil videre ikke var villig til å etterkomme Ukrainas ønske om å sende slike stridsvogner.

– Vi er nok ikke der ennå. Abrams-stridsvognene er svært kompliserte. De er kostbare. Det er vanskelige å trenes opp til å bruke dem. De har jetmotor, sa Kahl 19. januar.

Ifølge The Wall Street Journal skal Biden ha kommet på gli i spørsmålet etter en telefonsamtale med Tysklands statsminister Olaf Scholz to dager tidligere, 17. januar.

Biden skal i samtalen ha gått med på å revurdere USAs nei, til tross for Pentagons motstand mot å sende de avanserte stridsvognene til Ukraina.

Trenger 300

En tysk tjenestemann opplyser til avisen at Washington og Berlin har ligget i intense forhandlinger den siste uken, og at det nå ser ut til å nærme seg en løsning.

Det samme melder Bloomberg News, som viser til «anonyme kilder med kjennskap til saken».

Ukraina har lenge bedt Vesten om moderne stridsvogner, men har bare fått tilsagn om fire Challenger 2-stridsvogner fra Storbritannia, samt ytterligere åtte på et senere tidspunkt.

Den ukrainske generalstaben har på sin side anslått at det trengs minst 300 stridsvogner for å kunne gjennomføre en vellykket motoffensiv mot de russiske styrkene, som kontrollerer 18 prosent av landet.

Norge vurderer å gi stridsvogner

Med Tysklands klarsignal vil Ukraina kunne få til sammen hundre stridsvogner fra en allianse av 12 land, ifølge en ukrainsk talsperson.

Danmark, Nederland og Spania skal ifølge flere medier også være klare til å sende sine stridsvogner.

Norge er inkludert i den alliansen som aktivt vurderer å sende noen av sine stridsvogner. DN har fått bekreftet at Forsvarsdepartementet har spurt hærledelsen om hvor mange av dem som kan avgis til Ukraina. Den foreløpige vurderingen er enten fire eller åtte stridsvogner, etter det DN erfarer. Den endelige politiske beslutningen er ikke tatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.