I går passerte gullprisen for første gang 1.600 dollar per unse, og i intradaghandelen nådde det edle metallet 1.610,70 dollar.

Men analytikere og investorer Dagens Næringsliv har snakket med, tror ikke gullrushet vil vedvare - selv etter den lengste sammenhengende perioden med stigning siden 80-tallet.

- Gullprisen er hausset opp på grunn av usikkerheten. Ser du på produksjonskostnaden, er prisen kunstig høy. Når usikkerheten forsvinner, er det en klar nedside her, sier investor Haakon Sæter til DN.

Midlertidig nødhavn
Ifølge analytikere er det gjeldsproblemene i Europa og USA som har drevet opp prisene til rekordnivå.

– De underliggende driverne her er hvordan sentralbankene reagerer på gjeldssituasjonen. Hvis sentralbanker fortsetter å trykke opp flere penger, vil det bli mindre lønnsomt å sitte på rentepapirer. Ved å gå inn i gull, kan investorene holde på noe hvor tilbudet faktisk er begrenset, sier Henrik Madsen, analytiker i First Securities.

Madsen mener imidlertid det er flere argumenter for at gullprisen skal ned.

– Det har vært mye frykt i markedene den siste tiden. Man kan ikke se bort fra at en del investorer hopper inn i gull, men det er vanskelig å se for seg at de vil bli i gull veldig lenge. Dette skaper et latent salgspress som ligger noe frem i tid, sier han til Dagens Næringsliv.

I går skrev DN.no om Norges Bank som solgte nesten hele gullbeholdningen sin i 2004:

<i>Har gått glipp av 6,6 milliarder i gull-avkastning</i> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.