Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa fra Senterpartiet har denne uken vært på studietur i Danmark. Hun reiste med et åpent sinn, visstnok. Kleppa dro for å studere den danske kommunereformen der 270 kommuner ble redusert til 98.

Og gjett om Kleppa har hatt utbytte av turen. Hun har faktisk oppdaget at Danmark er et flatt, lite land.

«Eg fekk bekrefta at dei geografiske forskjellane er så ulike at det er vanskeleg å samanlikna danske og norske forhold direkte. Danmark har flatemål som Finnmark fylke aleine,» forteller Kleppa til Stavanger Aftenblad.

Når Kleppa nå har fått reist til Danmark og sett med egne øyne at landet er flatt og lite, har hun kommet til at det langt på vei er et blindspor å vise til den danske kommunereformen i norsk debatt «fordi geografien er så totalt forskjellig».

Det interessante er at til tross for at geografien er ulik, innrømmer også Kleppa at mange norske kommuner er for små til å takle alle de velferdsoppgavene de har og vil få. Hun trekker selv frem den reformen helseminister Bjarne Håkon Hanssen forbereder for helsevesenet og der langt flere helsetjenester skal legges til kommunene. Mange kommuner er for små til at de vil kunne tilby innbyggerne sine det fagmiljøet de trenger for å få god behandling.

Kleppas svar på dette er «systematisk interkommunalt samarbeid». Det kan være bedre enn ingenting, men gjør det mer uklart for velgerne hvem som egentlig har ansvaret når noe svikter. Men i stedet for å lage en kommunestruktur der kommunenes størrelse tilpasses de oppgavene kommunene nå har, tviholder Kleppa på hver eneste småkommunes rett til å forbli for liten.

Det kan være grunn til å spørre om det virkelig var nødvendig for statsråden - med følge - å fly til Danmark og bo på hotell i flere dager for å finne ut at Norge og Danmark har ulik geografi. Men det var sikkert en hyggelig tur. Turer til Danmark pleier å være det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.