Etter å ha holdt stø kurs store deler av fredagen snur både aksjemarkeder og valutamarkeder ned. Nå er det Ungarn-uro som får skylden.

Nærmest over natten har markedene blitt oppmerksomme på at budsjettsituasjonen i nok et europeisk land er svært alvorlig.

Uroen ble vekket da nestleder i det ungarske regjeringspartiet, Lajos Kosa, torsdag sa dette:

- Ungarn har få muligheter til å unngå situasjonen Hellas nå har.

Euroen har falt under 1,2112 dollar for første gang i år. Dagens laveste notering har så langt vært på 1,2049 dollar for en euro.

- Svært alvorlig
Fredag bekreftet talsmannen for den ungarske statsministeren Viktor Orban, Peter Szijjarto, at situasjonen er svært alvorlig.

Szijjarto sa på en pressekonferanse i dag at landets økonomi er i en "svært alvorlig situasjon". Han sa også at den forrige regjeringen løy om og manipulerte tallene for landets økonomi.

Den nye sentrum- høyre-regjeringen har advart om at underskuddet er høyere enn de 3,8 prosent av BNP som landet har avtalt med långiverne, deriblant EU. Gapet kan ende på nesten det dobbelte, ifølge Reuters.

En statsansatt høyt i systemet har ifølge Reuters uttalt at underskuddet kan ende på 7- 7,5 prosent.

Den nye regjeringen mener problemene skyldes skjeletter den forrige, sosialistiske, regjeringen har etterlatt seg i skapet.

Blåser liv i uroen
- Hvis presidenten i landet sier at landet kan gå konkurs, så er ikke dette noe godt tegn akkurat. Vi blir nettopp minnet på problemene i Europa og statlig gjeld. Det er ille nok. Det er allerede et nervøst marked, sier valutastrateg Ole Håkon Ek Nilsen i Nordea Markets til TDN Finans fredag.

Han mener synliggjøringen av de ungarske gjeldsproblemene medfører at de svake europeiske statsfinansene igjen kommer i fokus.

- Markedets forventinger til svingninger fortsatt er ganske høye og slike nyheter får dermed større effekt i markedet enn normalt. Markedet tolker det som nok et bevis på problemene i Europa, sier Eek-Nielsen til TDN Finans.

Eurofall
Euroen har brutt under det tekniske støttenivået på 1,40 mot sveitsiske franc.

- Slik jeg har sett det har det blitt litt uro rundt situasjonen i Ungarn, og uttalelser knyttet til den. Samtidig har markedet kjøpt sveitsiske franc, og tidligere har den stoppet rundt 1,40, men denne støtten var det ikke lengre, og da ramlet euro/franc, sier valutastrateg Nils K. Knudsen i Handelsbanken Capital Markets til TDN Finans.

- Når den mister støtten der blir det gjerne litt panikk i markedet, og da ramler euroen, og det blir panikk også i euro/dollar, legger han til Knudsen.

CDSer på ungarske statsobligasjoner er ifølge Bloomberg News opp 14 basispunkter fredag etter lunsj, til 322,5.

Overdreven sammenligning
Analytikere mener ifølge Reuters at sammenligningen med Hellas kan være overdreven.

- Vi holder fast ved våre anslag om et underskudd på rundt fem prosent av BNP i år, og rundt fire prosent i 2011, men det betyr ikke at Ungarn er nær konkurs, sier David Nemeth i ING, ifølge Reuters.

Danske bank mener imidlertid at det er grunn til å være på vakt.

- Alt i alt gir nyhetene fra Ungarn grunn til bekymring. Selv om den negative retorikken er bare politikk tror vi at det vil kommer mer dårlig nytt. Sammenligningen med Hellas er trolig litt overdreven, men man kan ikke si at de offentlige finansene er i god form i Ungarn, skriver Danske Bank-.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.