I morges ble det kjent at Det norske oljeselskap kjøper Marathon oils norske virksomhet. Aksjemarkedet reagerte umiddelbart med å sende aksjeverdien i det norske opp med seks prosent.

- Det som er litt overraskende er prisen de betaler. Den synes vi er noe høy. Samtidig er det overraskende at de velger å kjøpe helt porteføljen. Vi hadde sett for oss at de kom til å gå sammen med noen, og  kjøpe bare deler av Marathon, sier Øyvind Hagen, analytiker i ABG Sundal Collier til DN.

- Fjerner usikkerhet

Meglerhuset, og mange med dem, har lenge sett for seg kombinasjonen av de to selskapene. Marathon har mye produksjon nå, men lite etter 2020, mens Det norske har lite produksjon nå og mye etter 2019.

- Det er positivt at selskapet nå har løst alle sine finansielle utfordringer. Vi har lenge argumentert for at Det norske burde kjøpe produksjon, legger han til.

Analytiker Carl Christian Bachke i Nordea Markets mener usikkerheten rundt finansiering langt på vei er tatt ut.

- Avtalen sikrer finansiering som har vært en usikkerhet for aksjemarkedet. Det er også en mulighet for å deriske de mulighetene som ligger i Johan Sverdrup-feltet, sier Bachke til til TDN Finans.

- Dyrt

Da Marathon annonserte at den norske virksomheten var til salgs i desember i fjor, regnet ABG seg til bruttoverdier på 2,5 milliarder dollar. Salgssummen er på 2,7.

Analytikerne er samstemte i at prisen lå litt over forventningene.

– Det er mye fornuft i dette kjøpet. Riktignok kjøper de selskapet litt dyrt. Men Det Norske har behov for mer produksjon for å redusere den finansielle risikoen i forbindelse med de store utbyggingene av Ivar Aasen og Johan Sverdrup, sier analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities, til NTB.

Prisen vil ikke administrerende direktør Karl Johnny Hersvik diskutere.

- Dette kommer jeg til å være veldig klar på: Jeg mener at vi ikke har betalt for mye for dette, sa det norske-sjef Karl Johonny Hersvik.

Skatten gjør det positivt

- Så må man også ta med at Det norske nå også får optimalisert skatteregnskapet. Om man legger det på toppen, er det en positiv transaksjon, sier Hagen.

Analytikerne legger vekt på at Det Norske også kjøper seg operatørskap og en god organisasjon, noe som er vanskeligere å prissette.

– For en relativt ung organisasjon som Det norske er det viktig å få inn kompetanse, sier Christian Yggeseth til NTB.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.