Aker asa har eierandeler i en rekke børsnoterte selskaper, og i tredje kvartal falt Oslo Børs med 17,3 prosent. Aker-aksen klarte seg med en verdinedgang på 17,1 prosent. Egenkapitalen falt med 12,1 prosent, og at det ikke ble mer er takket være investeringen i Det norske oljeselskap som har hatt tidenes opptur etter funnet av Avaldsnes og Aldous Major i Nordsjøen.

I kvartalet har Aker investert 0,8 milliard kroner i Det norske gjennom aksjekjøp og emisjon i oljeselskapet - før storfunnene var oppjustert.

Verdijustert egenkapital i Aker asa og holdingselskaper var 16,2 milliarder kroner per tredje kvartal 2011. Dette tilsvarer 223,80 kroner per aksje, mot 254,70 kroner per aksje ved utgangen av første halvår.

Verdijustert egenkapital er redusert fra 18,4 milliarder kroner ved halvårsskiftet til 16,2 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal. Dette skyldes i hovedsak en nedgang i verdien av Akers børsnoterte aksjeinvesteringer.

Aksjeinvesteringene i Det norske og Aker Drilling steg i verdi med til sammen 2,0 milliarder kroner i tredje kvartal, mens aksjene i de børsnoterte selskapene Aker Solutions, Kværner og Aker BioMarine ble redusert i verdi med 3,7 milliarder kroner. Kværner ble børsnotert som et rendyrket EPC-selskap fra tredje kvartal.

Aker har i likhet med Aker Solutions nedskrevet sin eierandel på 50 prosent i Aker Clean Carbon fra 147 millioner kroner til null.

Les mer: Røkke gir opp CO2-rensing

Styret skriver at nedskrivningen reflekterer den økte usikkerheten i markedet for karbonfangst hvor karbonfangstanlegg i Europa og USA blir utsatt og kansellert. ACC var valgt som teknologileverandør for CO2- rensing på kullkraftverket Longannet i Skottland. Prosjektet er kansellert.

Porteføljen av industrielle investeringer er 12 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal, som er 1,5 milliarder kroner lavere enn per første halvår.

Porteføljen av fondsinvesteringer er på 1,8 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal. Dette er en nedgang på 0,2 milliard kroner fra halvårsskiftet.

Porteføljen av finansielle investeringer er 5,7 milliarder kroner per tredje kvartal, mot 6,1 milliard kroner ved halvårsskiftet. Fra og med fjerde kvartal 2011 inngår ACC i Akers portefølje av finansielle investeringer.

Som følge av aksjeinvesteringen i Det norske, er kontantbeholdningen redusert fra 2,8 milliarder kroner til 2,3 milliarder kroner. Utlån til datterselskaper og tilknyttede selskaper er 2,2 milliarder kroner, og er på samme nivå som ved halvårsskiftet.

Les også om datterselskapenes resultater her:

Aker Solutions taper penger i rekordmarked

Solid fra Kværner

- Kvartalet har vært fantastisk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.