I helget innledet sentralkomiteen i det kinesiske kommunistpartiet og dets 376 medlemmer et tredagers møte som avgjør Kinas retning de neste ti årene.

- Det er en maktkamp som må komme Arne Jon Isachsen om eiendomsretten på den kinesiske landsbygden

BI-professor og Kina-ekspert Jon Arne Isachsen tror dagens regjering vil skjele til Deng Xiaopings "reformere og åpne opp"-program i perioden 1978 til 1993.

Les også på DN.no: «Enestående» reformer på gang

Kun signaler
Det blir likevel vanskelig for utenforstående å tolke utfallet av toppmøtet, selv om det vil bli skrevet "side opp og ned" om resultatet, påpeker han.

- Det vil ende opp som signaler, og det som kommer ut er svært vanskelig å tolke, sier professoren.

Det han håper på, er signaler om endringer i eiendomsretten til jordbrukseiendom på landsbygden.

BI-professor Jon Arne Isachsen mener eventuelle signaler fra sentralmøtet i det kommunistiske partiet rundt eiendomsretten på landsbygden blir viktig å følge med på. Det kan lede til en maktkamp i Kina som kan bidra til en bedre fordeling, mener han. Her fra torsdagens investorseminar i regi av Odinfondene på Tjuvholmen, Oslo.
BI-professor Jon Arne Isachsen mener eventuelle signaler fra sentralmøtet i det kommunistiske partiet rundt eiendomsretten på landsbygden blir viktig å følge med på. Det kan lede til en maktkamp i Kina som kan bidra til en bedre fordeling, mener han. Her fra torsdagens investorseminar i regi av Odinfondene på Tjuvholmen, Oslo. (Foto: Fredrik Bjerknes)

- En stor pott
De tidligere kollektivene har blitt familiedrevne og økt produktiviteten med femti prosent, men staten eier fortsatt eiendommene og de lokale myndighetene nyter godt av inntektene.

Den private eiendomsretten testes allerede ut i enkelte deler av landet.

Tilflyttede arbeidere tillates i økende grad bostedstilhørighet og tilknyttede offentlige ytelser (hukou) der de jobber fremfor der de kommer fra, samt at bønder i visse områder gis større innflytelse ved salg av jordbrukseiendommene sine.

Dette ventes å bli ekspandert til flere kinesiske provinser.

Isachsen ser eiendomsretten på landsbygden som den største utfordringen i Kina, ved siden av dominansen til de statlige virksomhetene.

- Det er en stor pott som ligger der, og ikke er fordelt, sier han.

Varsler maktkamp
Signaler i retning av mer privat eiendomsrett vil imidlertid utfordre dem som nyter godt av slik det er i dag.

Lokale myndigheter har beriket seg direkte og personlig gjennom dype lommer. Og der det kun er ett parti som har makten, blir det korrupsjon, påpeker han.

- Det er en maktkamp som må komme, sier professoren.

Forbereder befolkningen
Kinas tilnærming til utfordringene er imidlertid alt annet enn vestlig.

Og med en flere årtusen gammel sivilisasjon i ryggen der historien er full av statlige overgrep og forsøk på statskupp, trør myndighetene varsomt.

I forrige måned uttalte Kinas nye president Xi Jinping til China Daily at landet måtte øke sin bevissthet "om uventede utfordringer og gripe mulighetene i den vitenskaplige og teknologiske revolusjonen".

Samtidig advarte han om at "vi kan ikke vente, nøle eller slakke av".

- Kan dere tenke dere vestlige politikere si noe sånt, sier Isachsen retorisk.

Føler seg frem
Det er ikke bare kulturforskjeller.

Ordvalget skal gå hjem hos 1,3 milliarder mennesker.

- Tilnærmingen er at "vi føler oss frem på steinene mens vi krysser elven", siterer professoren.

Motstridende interesser
Hvem som skal eie hva er et fordelingsspørsmål, presiserer han.

Men situasjonen er låst, og hvordan det skal kunne løses opp ér det store spørsmålet.

- De etablerte i provinsene er veldig lite interessert i dette, sier Isachsen.

Får ikke lån
Samtidig sluses overskuddene fra Kinas 120 statseide selskaper, der mange er monopoler, vekk fra statskassen og fellesskapet, påpeker han.

Fire statseide banker kontrollerer også halvparten av markedet.

Les også: Nye advarsler mot Kinas gjeldsfest og - Faren for krise er økende

- Vanlige foretak får ikke finansiert, fordi markedet er monopolisert, sier professoren.

Selv om han mener at flere alternativer må på banen, fnyser han av dem som mener man skal liberalisere finansmarkedet og ha frie kapitalbevegelser.

- Det er bare tøv. De bør være forsiktige, sier han og viser til 1986 og jappetiden i vesten da nær "hvem som helst" kunne etablere en bank, som siden floppet.

Må utfordre det etablerte
Det viktigste er hvordan man kan endre eiendomsretten på landet og eierskapet i de statskontrollerte virksomheten, gjentar han.

Og da må signalene være sterke nok til at makthaverne i provinsene blir urolige, og endrer seg, ifølge professoren.

- Kampen vi nå ser for oss er hvordan klarer man å komme med signaler som gir vilje til å prøve på ting og eksperimentere med ting, og som tar tak i de verdiene som ligger i eiendomsretten til jorden på landet, og som tar tak i de verdiene som ligger fastlåst i statseide foretak, som er i en meget uheldig symbiose med statseide banker, sier Isachsen.

Les mer:
Kina åpner for private penger i statlige selskaper
Derfor er Kina den nye oljemakten
Én mann og ett land avgjør Norges skjebne

KINAS PRINSER: - Verdenshistoriens største ran
Eiendomsboble truer Kina

Les også:
Asia i dag: Kinesisk comeback

Lover 370 mill. til mannen som kaprer hans lesbisk datter

Økonomifesten i Vesten er slutt - for alltid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.