Etter nedgang i detaljomsetningen i tredje kvartal, vil oppmerksomheten bli stor rundt fredagens detaljomsetningstall for oktober.

- Skulle vi få se et negativt tall også i  dag, vil varsellampene for alvor begynne å blinke, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets fredag.

Forbruket er en svært viktig del av norsk fastlandsøkonomi. I de siste ukene har vi fått flere indikasjoner på at stemningen kan være i ferd med å snu i norske husholdninger.

- Husk at konsumenttilliten har falt til bunnivåer og at husholdningenes kjøpsplaner trender nedover, jamfør den siste kvartalsvise forbrukerundersøkelsen fra Finans Norge og TNS Gallup, som ble publisert på tirsdag. Dette bare understreker den usikkerheten som er knyttet til konsumutviklingen fremover, skriver Hov i rapporten.

Venter oppgang

Det er ventet at fredagens detaljomsetningstall vil vise en vekst på 0,8 prosent, ifølge gjennomsnittet fra estimater innhentet av TDN Finans blant norske meglerhus.

- Etter to svake måneder kommer det en sterk. Vi tror de norske detaljhandelstallene for oktober som kommer i dag vil ta revansj etter å ha skuffet siste to måneder og øke med 1,3 prosent fra september, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i morgenrapporten fra Nordea Markets fredag.

- Selv om folks tillit til norsk økonomi har falt mye, tror vi ikke det har påvirket kjøpelysten vesentlig. Det er det heller ingen grunn til for folk flest, legger han til.

Kan bli svakere vekst i økonomien

DNB Markets venter en vekst på langt mer moderate 0,2 prosent fra september til oktober.

- Forbrukstallene er viktige å følge med på. Dersom det skulle vise seg at husholdningene blir mer forsiktige og øker sparing fremfor å bruke penger, kan veksten i norsk økonomi bli svakere enn hva vi nå ser for oss, skriver analytiker Camilla Viland i morgenrapporten fra DNB Markets fredag.

Statistisk sentralbyrå legger frem tall for detaljomsetningsveksten klokken 10.00 fredag.

Les også:

Vil styrke japansk økonomi med sosiale programmer

Panikktendenser på Kina-børsene  

Se DNtv: Dette firvebter de av klimatoppmøtet i Paris

Dette forventer de av klimatoppmøtet i Paris
Sturla Henriksen i Rederiforbundet, Kristin Skogen Lund i NHO, Nina Jensen i WWF og klima- og miljøminister Tine Sundtoft forteller hva de forventer av klimatoppmøtet i Paris.
01:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.