Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag.

De foreløpige tallene for detaljomsetningen viser at den sesongjusterte volumindeksen for detaljhandel eksklusive motorvogner falt med 0,4 prosent på månedsbasis i august.

Kronen ble noe styrket på tallene. Før detaljhandelstallene ble kjent kostet en euro 9,62 kroner. Like etter klokken 10.00 får du en euro for 9,55 kroner.

Følg alle valutakursene her.

Detaljhandelen eksklusive salg av motorvogner og salg på bensinstasjoner, volumindeks virkedagskorrigert, var ned 1,0 prosent i august på månedsbasis.

SSB skriver at flere bransjer hadde nedgang i omsetningsvolumet. Butikker som selger klær og sko bidro særlig til nedgangen, men salget av sportsutstyr, innredningsartikler og elektriske husholdningsapparater bidro også til nedgangen.

Dagligvarebutikkene, bensinstasjoner og spesialforretningene hadde økning i sesongjustert omsetningsvolum fra juli til august i år.

Virkedagskorrigerte tall viser at omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene økte med 0,9 prosent i perioden juni–august 2015, sammenlignet med samme tremånedersperiode 2014, skriver SSB.

Ventet ingen endring

I juli steg detaljhandelen 0,5 prosent. Detaljomsetningen, eksklusive motorkjøretøyer, var på forhånd ventet å være uendret på månedsbasis, målt med sesongjustert volumindeks.

Det fremgår av en sammenstilling TDN Finans har gjort, basert på anslagene fra fem makroøkonomer.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank. (Foto: Thor Nielsen)

Bekymret

Det er i stor grad Husholdningenes forbruk som holder i de økonomiske hjulene i gang i Norge.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank uttrykte mandag bekymring for utviklingen i norske husholdninger forbruk Til tross for at detaljsomsetningstallene svinger en del, mener sjeføkonomen å ha fanget opp et nytt mønster:

- Vi er litt urolige. Over sommeren har vi sett en klar forbruksendring. Gjennom støyen ser det ut som om litt av trenden er på vei nedover, forklarte han til DN.

Dersom nordmenn kniper enda hardere på lommeboken fremover, kan det resultere i betydelig lavere økonomisk vekst og høyere ledighet, ifølge sjeføkonomen - som ventet et lite shoppehopp på 0,3 prosent i august.

Så nedgang

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets var blant dem som i forkant av publiseringen trodde på nedgang - på 0,3 prosent.

- For en stor del av landet var juli preget av relativt kaldt og hustrig vær der mange trakk inn på kjøpesentrene. For august har kjøpesentrene meldt om en klart svakere omsetningsvekst enn normalt, begrunner Aamdal i morgenrapporten.

 

Les også: Asia i dag: Var dyrere enn Fifth Avenue i New York

Enda en bank kutter rentene

Volkswagens «jukse-motorer» er produsert i Ungarn

 

Se også:

Folk er ikke redde:

Folk er ikke redde
Birger N. Haug selger som før.
01:55
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.