- Dette var sterkt, sier seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets til DN.

Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk opp med 1,0 prosent fra mai til juni, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Bedre enn ventet

På forhånd var det ventet en oppgang på 0,8 prosent, etter en sterk nedgang på 3,4 prosent i mai.

- Det kom ut bedre enn konsensus ventet. Samlet for andre kvartal peker den i retning av en vekst på nesten tre prosent årlig rate, sier Kjennerud.

Analytikerne var imidlertid uenige om forventningen til detaljhandelen i forkant. Mens DNB Markets ventet en vekst på 0,2 prosent, ventet Nordea Markets en vekst på 1,0 prosent og Danske Bank Markets anslo en vekst på hele 1,3 prosent.

- Husholdningenes finansielle situasjon er solid, som følge av lav styringsrente. Boligprisveksten motvirker en høyere ledighet, skriver analytikerne i Danske Bank Markets i morgenrapporten fra meglerhuset torsdag.

Liten effekt av oljebremsen

Husholdningenes varekonsum økte med 1,3 prosent fra mai til juni, viser tall fra SSB. Fra første kvartal til andre kvartal økte husholdningenes varekonsum med 1,1 prosent.

- Samlet sett er dette gode tall, sier Kjennerud i DNB Markets.

Kjennerud peker på at detalhandelstallene har sprikt mye i andre kvartal, men dersom man ser hele kvartalet under ett viser det gode tall.

- Det vitner om at oljebremsen så langt har hatt en begrenset effekt på husholdningenes økonomi, sier han.

Oppgang i klær og sko

Mange bransjer hadde en økning i omsetningsvolumet fra mai til juni i år, melder SSB.

Butikker som selger klær og sko hadde en sterk vekst, og bidro til økningen. Også salget i dagligvarebutikker og salg av mat og drikke i spesialbutikker bidro til veksten.

Derimot er detaljhandel med tekstiler og utstyrsvarer, elektriske varer og sportsutstyr blant bransjene som opplevde en nedgang fra mai til juni.

Kronen ble noe styrket på tallene, men bevegelsene ble reversert etter kort tid. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Bekrefter bildet vi har om at svensk økonomi går relativt sterkt

Nordea Markets spår oljepris på 72 dollar fatet i 2016

Kjøp én leilighet her eller tre i Oslo

Se DNTV: Slik blir styrketreningen mer spennende

Slik blir styrketreningen mere spennende
00:00
Publisert: