Detroit, verdens kanskje mest kjente bilby, er med full fart på vei inn i det som kan bli USAs største kommunekonkurs noensinne, skriver Dagens Næringsliv.

Detroit, som ligger i delstaten Michigan, sliter blant annet med skyhøy arbeidsledighet, et dramatisk inntektsfall for industriarbeidere og mengder av boliger på tvangssalg. Ved bilfabrikkene ligger forfalne hus på rekke og rad, og hele strøk i byen er blitt forlatt.

- Detroit balanserer på randen av konkurs, sier Rick Jones, den republikanske majoritetslederen i delstatskongressen.

Kassen kan være tom allerede innen sommeren.

Detroit var tidligere USAs femte største by, men bare siden 1990-tallet er antall innbyggere falt 30 prosent til rundt 700.000.

Har vendt byen ryggen
Selv om det går bedre for de tre store bilprodusentene General Motors, Chrysler og Ford igjen, så har de i stor grad snudd ryggen til Detroit.

Deres virksomhet er langt på vei flyttet ut av byen. Da GM-sjefen Dan Akerson nylig fikk spørsmål på bilmessen om Detroits problemer, bare ristet han på hodet:

– Jeg vil ikke gå inn på politikk.

Michigan-guvernør Rick Snyder varslet denne uken at et utvalg som er nedsatt for å gjennomgå Detroits økonomi vil komme med sine konklusjoner i februar.

Det kan igjen føre til at en kriseadministrator blir utnevnt, med en anbefaling om at byen søker konkursbeskyttelse under den såkalte Chapter 9 i det amerikanske lovverket. Slik konkursbeskyttelse vil i praksis bety at Detroit i en periode kan innvilges en viss beskyttelse fra kreditorene og på den måten få pusterom til å legge planer for videre drift.

Hvis Detroit går overende vil det være den største kommunekonkursen i amerikansk historie. De to største så langt er Jefferson County i Alabama i 2011 og Orange County i California i 1994.

Les også: Hele byer kan gå konk i USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.