Forretningsmannen og TV-personligheten Donald Trump vant en knusende seier i det republikanske partiets delstatsvalg i Indiana natt til onsdag.

Trump-seieren førte til at hans største rival, Ted Cruz, droppet ut av valgkampen. Nå tyder alt på at høstens presidentvalg i USA står mellom republikaneren Trump og demokraten Hillary Clinton.

Det betyr at Trump kan bli USAs neste president, og han ønsker å snu amerikansk politikk på hodet. USA er i dag en av Norges viktigste samarbeidspartnere i internasjonal politikk og blant Norges viktigste handelspartnere.

Så hvordan vil en potensiell Trump-administrasjon påvirke Norge?

- Jeg ser ingen positive aspekter for Norge i Trumps utenrikspolitikk. Den er heller full av potensielle problemer for Norge, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFF) til DN. Melby forsker på USA og følger den amerikanske valgkampen tett.

Han får støtte fra professor og direktør i Nupi (Norsk Utenrikspolitisk Institutt), Ulf Sverdrup:

Professor og direktør Ulf Sverdrup ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.
Professor og direktør Ulf Sverdrup ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. (Foto: Dagens Næringsliv)

- Hvis Trump blir president og gjennomfører det han har sagt så langt vil det være en krevende situasjon for Norge, og vil reise mange spørsmål om sikkerhetspolitikk, internasjonalt samarbeidsklima, utsikter for global økonomisk utvikling og evnene til å løse felles problemer i det internasjonale samfunnet, sier han til DN.

Dette kan påvirke Norge

Trump har ikke utenrikspolitisk erfaring, har uttalt at uforutsigbarhet er en viktig del av hans utenrikspolitikk og har ennå ikke navngitt hvem han vil ha med på laget av utenrikspolitiske rådgivere og politikere i en eventuell Trump-administrasjon. Han har også høstet kritikk både fra politikere og analytikere for blant annet å være vag og lite konsekvent.

- Det er stor usikkerhet om han faktisk vil gjennomføre politikken han snakker om, sier Sverdrup.

I et åpent brev fra 121 republikanske utenrikspolitiske profiler i mars ble hans utenrikspolitikk omtalt som blant annet «vilt inkonsekvent», «en oppskrift på økonomisk katastrofe» og basert på et «feil og uakseptabelt» verdenssyn.

- Trump er uberegnelig, sier Melby.

USA-forsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.
USA-forsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.

Det er likevel en del utenrikspolitiske retninger Trump har levnet liten tvil om at han ønsker å gjennomføre (se faktaboks).

Vil la allierte beskytte seg selv

Trump holdt nylig en tale for å redegjøre for sin utenrikspolitikk, der han blant annet gikk inn for å gjøre USA «mer uforutsigbar» og å i større grad overlate USAs allierte til seg selv.

- Landene vi beskytter må betale for det. Hvis ikke må vi la disse landene beskytte seg selv, sa Trump og viste til at størstedelen av Nato-landene ikke bruker to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvaret, slik Nato ønsker.

Det ser ikke Sverdrup på som særlig troverdig:

- Det vil være vanskelig for de fleste europeiske land per i dag, ettersom de fleste europeiske land sliter økonomisk og heller prioriterer å bruke penger på velferd enn sikkerhet, sier Nupi-direktøren.

Nato (North Atlantic Treaty Organization) er en forsvarsallianse mellom 28 land i Vest-Europa og Nord-Amerika. USA er sett på som det mest innflytelsesrike medlemslandet.

- Trump står for en politikk som sår tvil om Natos fremtidige rolle. Under Trump kan vi få et USA som ikke lenger er noen garantist for sikkerheten til mange europeiske land. Det er dette fenomenet Norge i dag bygger sin sikkerhetspolitikk på, sier Melby.

Dårlig for handel

USA er en av Norges viktigste handelspartnere, og tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at norsk eksport til USA har økt betydelig de siste årene. Trumps økonomiske politikk kan føre til mindre handel med USA for mange land, deriblant Norge:

- Trumps ønske om økonomisk proteksjonisme og skepsis til internasjonale handelsavtaler vil kunne påvirke global handel med USA på en negativ måte, sier Sverdrup.

Under Trumps tale uttalte han også et ønske om å reforhandle alle de «katastrofale» handelsavtalene USA har inngått siden slutten av den kalde krigen.

 

Ikke bare Trump

Trump har fått en overveldende større mediedekning enn de andre kandidatene, både på demokratisk og republikansk side. Men Melby advarer mot å tro at politikken han fremmer kun stammer fra han selv.

- Det stemmer ikke at dersom vi unngår Trump, så unngår vi alle truslene vi forbinder med hans politikk, sier USA-forskeren.

Han forklarer at det er betydelig gehør for Trumps syn om «at andre må ta vare på seg selv heller enn å sende regningen til oss» i USA.

- Trump er en eksponent for en bredere trend i amerikansk politikk. Mange amerikanere er sliten av det de opplever som å dra lasset for det internasjonale kollektivet, sier Melby.

Følg markedet på DN Investor

Les mer om USA-valget på DN.no:

- Clinton langt mer krigersk enn mange tror

Trump med cruzkontroll på nominasjonen

Frihandel i motvind dnPlus  (DN+)

Følg markedet på DN Investor

DNs dekning av skatteforliket:

Her kan du lese DNs nye oljeserie: Oljekrisen - Er den over? (DN+)

Anbefalt av DNtv:
Fortvilte Utøyanaboer: – Vi må leve i et minnesmerke
Maria Holtane-Berge er en av de nærmeste naboene til det planlagte Utøya-minnesmerke på Sørbråten. Hun og familien fortviler etter at regjeringen har bestemt at minnestedet skal plasseres her til tross for store protester fra naboer.
04:37
Publisert:

Sanders kjemper videre
Bernie Sanders innkasserte seieren i Indiana og understreker at den også har gitt det ekstra skyvet valgkampen hans trenger for å komme helt til målstreken.
01:00
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hvor høye må lederlønningene bli før Oljefondet sier stopp? Dette fikk vi ikke svar på i Telenors Vimpelcom-rapport. Og Terje Erikstad har tatt en reise tilbake til 1980-tallet for å gi svaret på hvorfor det ikke blir full krise denne gangen. &lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Donald_Trump" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Norsk_Utenrikspolitisk_Institutt" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Frihandel" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:USA" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Presidentvalget_i_USA_2016" relevance="0.4"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</em></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.