Også i år har vi samlet de fem medlemmene i makropanelet for å stille dem en rekke spørsmål om deres forventninger til norsk og internasjonal økonomi ved inngangen til det nye året.

Dagens spørsmål: Hva blir de viktigste utfodringene i norsk finanspolitikk i 2014?

Katrine Godding Boye, seniorøkonom i Nordea Markets:
- Det blir å klare å holde igjen på pengebruken. I en situasjon hvor veksten er lav og handlingsregelen for bruk av oljepenger gir et enormt handlingsrom, vil det være lett for politikerne å finne grunnlag for en kraftig ekspansiv finanspolitikk, sier Godding Boye.

- Lav vekst i økonomien er ikke det samme som en krise, derfor bør det ikke være nødvendig med finanspolitiske stimulanser à la den gigantiske stimulansepakken fra regjeringen under den internasjonale finanskrisen i 2008/2009. Kraftig pengebruk i dag gir utfordringer på lenger sikt både i form av ytterligere forverring av konkurranseevnen og ikke minst en allerede klar underdekning av store fremtidige forpliktelser knyttet til pensjon og offentlig tjenestetilbud, sier Godding Boye.

<h2>  <font color="#7E1F35">MAKROPANELET</font></h2> <p> <b> DN.no har invitert fem unge og profilerte makroøkonomer til å diskutere utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.</b><br/><br/> Panelet består av (f.v.):<br/><br/> Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets <br/><br/> Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets <br/><br/> Bjørn Roger Wilehlmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management <br/><br/> Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning <br/><br/> Katrine Godding Boye, seniorøkonom i Nordea Markets <br/><br/> I en serie artikler vil økonomene svare på hvordan de tror norsk og internasjonal økonomi vil utvikle seg i 2014.<br/><br/>
<h2> <font color="#7E1F35">MAKROPANELET</font></h2> <p> <b> DN.no har invitert fem unge og profilerte makroøkonomer til å diskutere utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.</b><br/><br/> Panelet består av (f.v.):<br/><br/> Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets <br/><br/> Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets <br/><br/> Bjørn Roger Wilehlmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management <br/><br/> Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning <br/><br/> Katrine Godding Boye, seniorøkonom i Nordea Markets <br/><br/> I en serie artikler vil økonomene svare på hvordan de tror norsk og internasjonal økonomi vil utvikle seg i 2014.<br/><br/>

Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets:
- Avveiningen mellom det å stimulere for å motvirke avmatningen i norsk konjunktur og risikoen for finansiell ustabilitet. Da tenker jeg især på boligmarkedet: Hvis den nye regjeringen setter ned egenkapitalkravet fra 15 til 10 prosent vil det dempe nedgangen i husholdningenes kredittvekst, og dermed kanskje opprettholde deres høye gjeldsgrad, sier Syed.

Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets:
- Den blåblå regjeringen vil prioritere skattekutt og investeringer i infrastruktur, innenfor rammene av en ansvarlig finanspolitikk. Den største utfordringen blir da å stramme inn i offentlige utgifter. Kutt i offentlige velferdstjenester, overførings- og tilskuddsordninger er upopulære og vanskelige, sier Haugland.

Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning:
- Den største utfordringen med norsk finanspolitikk må være å balansere økt offentlig forbruk uten å bidra til en altfor sterk særnorsk kostnadsvekst. Spesielt i en situasjon hvor norsk økonomi mister litt fart og alle begynner å rope på en mer ekspansiv finanspolitikk. Dette kombinert med en ny regjering som klør etter å vise at de leverer på valgløftene. Man må fortsatt gjøre de riktige prioriteringene, følge handlingsregelen og ikke finne finurlige måter som indirekte fører til mer oljepengebruk, selv om norsk økonomi skulle svekke og normalisere seg noe, sier Chen.

Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management:
- Vi ser ingen store utfordringer for norsk finanspolitikk i 2014 fra en overordnet synsvinkel. Økningen i arbeidsledigheten vil gi rom for en noe mer ekspansiv pengepolitikk. Når den økonomiske veksten etter hvert tar seg opp igjen bør finanspolitikken strammes inn igjen, og det vil skje i en situasjon der de demografiske utgiftene stadig øker. Utfordringen i norsk finanspolitikk i 2014 blir derfor langt mindre enn det regjeringen har i vente fremover, sier Wilhelmsen.

LES OGSÅ:

<b>«Du er dum hvis du ikke eier en bolig i Norge. Det er det som er holdningen»</b>

<b>Venter nedtur i boligmarkedet: - Dette er sunt, ønsket og naturlig</b>

<b>Norsk økonomi i 2014:</b> <b>- Det er ingen krise</b>

<b>- Vi er på vei mot å bli en mindre oljesmurt økonomi</b>

<b>- Kronen er uforklarlig svak</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.